21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Свиленградчани спасиха горска ушата сова - един от най-редките видове птици в България.

Бедстващата птичка – бебе била забелязана в новоизградения детски парк „Сухата река“ около 18 часа на 16-и май следобед. Птичето било паднало на земята при опит да се учи да лети.

Събрали се много хора, искали да помогнат, но не знаели как. Обадили се на Севдалина Пейкова, преподавател по биология в СУ „Д-р Петър Берон“ и ръководител на ученическия клуб „Млад природолюбител“. Тя веднага уведомила природозащитната организация „Зелени Балкани“ и прибрала птичката вкъщи. Докато еколозите дойдат на другия ден, я хранела с пресен черен дроб, както я инструктирали.

Спасената малка сова ще бъде обгрижвана в Спасителния център в гр. Стара Загора, докато поотрасне и може да живее самостоятелно. След това ще бъде пусната в естественото й местообитание.

В България горската ушата сова е защитен от законите вид. Уникалното при нея е развитият й слух. Само чрез него тя е перфектен ловец, унищожител на гризачи, най-вече мишки, и по-едри насекоми. Долавя с изключителна точност източникът на шум на определен гризач и дори и той да е скрит под листа или някъде другаде, не е проблем водена само от ушите си да го залови. Тя е един от най-важните контрольори за запазване на екологичното равновесие в гората.

В някои страни развъдени от хората птици се продават и използват като ловни птици или домашни любимци. Цената в Европейския съюз варира между 300 и 900 евро. За отглеждането ѝ на територията на повечето страни птицата трябва да притежава съответните сертификати, удостоверяващи, че е излюпена и отгледана в неволя и др.

СМ