18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Световноизвестният мим от Свиленград се венча във Флорида за украинка. За венчавката бяха сготвени по 20 литра боб и борш

Сватба в духа на традициите вдигна световноизвестният мим от Свиленград Герасим Дишлиев – Геро. Той и избраницата му – Катя от Киев (Украйна), се врекоха един на друг на 7 март.

Двамата влюбени се венчаха в руски храм в едно от предградията на Орландо (щата Флорида) – Лонгууд. Тържеството бе на открито пред Божия дом.

Около стотина гости уважиха „сватбата на годината“, както се изразиха мнозина от присъстващите. Дрескодът бе национална носия от държавата на всеки един от поканените. Геро бе облечен в българска, а Катя – в украинска. „Народните традиции са едно от нещата, които ни свързват. Затова и помолихме гостите си да бъдат облечени в традиционна за страната си дреха“, сподели Геро пред „Старият мост“.

Имало поканени от Африка, Грузия, Молдова и др. държави – приятели на двамата влюбени от живота им в Америка. Всеки от присъстващите носел за почерпка традицонно от родината си ястие. „Аз сготвих 20 литра зрял боб. Изненадах гостите и със специално овкусена по свиленградска рецепта сланина и царска туршия. Катя пък приготви 20 литра борш – традиционна украинска зеленчукова супа“, разказа още Герасим. По думите му сред питиетата се откроявали вишновка и медовина.

Началото на тържеството бе дадено с първия младоженчески танц на двамата влюбени. Преди това по стара традиция те разчупиха над главите си сватбената пита. У Геро остана по-голямото парче, което означава, че той ще носи парите у дома. Ако по-голямата част от погачата бе останала у Катя, символиката щеше да е друга – булката ще командва вкъщи.

След привършване на ритуалите празненството продължи с много танци, песни и веселие до късния следобед.

Впрочем, Геро е в Америка от средата на 2019 г., тъй като подписа договор със световноизвестния „Цирк дьо солей“. Той е първият и засега единствен българин в трупата. В едно от интервютата си за „Старият мост“ мимът споделя, че се чувства на мястото си в „Цирк дьо солей“. Явно съдбата е била още по-благосклонна към свиленградчанина, тъй като именно в цирка той среща любимата си Катя. Двамата участват в един спектакъл, като украинката свири на цигулка. Много бързо разбират, че са се търсели цял живот и са един за друг. Година преди сватбата се сближават и заживяват заедно.

Мили приятели, „Старият мост“ Ви пожелава благословен семеен живот! Нека здравето, щастието и любовта са ваши вечни спътници. Заедно преминете всички трудности по трънливия път на живота и сбъднете всичките си мечти. Вече направихте първата крачка, успех по-нататък!

Диляна ЦВЕТКОВА