16
Пон, Май
26 Нови статии

Свиленград и Любимец са сред общините, които влизат в трансгранична мрежа за електромобилност. Предвидено е в 26 общини и 3 ГКПП да бъдат изградени най-малко 25 зарядни станции по пътищата, свързващи се в трансграничната зона с Гърция.

Десетки камиони и шофьори, пътуващи зад граница, излязоха днес предиобед на протест на автомагистрала „Марица“. Недоволните водачи се събраха на пътя малко преди ГКПП „Капитан Андреево“ в посока Хасково.

Днес, 3 май, е последният ден за деклариране на доходите, получени от физически лица през предходната година и за внасяне на дължимия данък по годишна данъчна декларация, напомнят от офиса на НАП в Хасково.

Над 20 100 декларации за доходи са получени до тази сутрин в Хасково, което е 99% от предполагаемия общ брой. Опашки в офиса не се очакват, тъй като от първия ден на данъчната кампания, тя преминава изключително активно, а 82 на сто от всички формуляри пристигат по електронен път – с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис (КЕП), коментират от офиса на приходната агенция.

От там напомнят, че задължение да подават годишна данъчна декларация имат лицата, които през предходната година са получавали доходи, различни от тези по трудови правоотношения или имат право на дадено данъчно облекчение.

Подаването на годишни декларации и плащането на дължимия данък ще е възможно днес в офиса на НАП през целия работен ден, а след това до полунощ – онлайн.

Най-бързо и лесно обявяването на доходите може да стане по интернет с ПИК или електронен подпис, а внасянето на данъка – също по електронен път чрез електронно банкиране, при което трябва да се отбележат: трите имена и ЕГН на платеца, банковата сметка за приходи на централния бюджет и кода за вид плащане по Закона за данъците върху доходите на физически лица, който е 110000.

Допълнителна информация за подаването на декларации и плащането на дължими суми към бюджета може да се получи в сайта на НАП на електронен адрес www.nap.bg и на телефон 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор.

От днес (3 май) започва прием на заявления по „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“, настъпили през 2021 г., съобщават от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Най-накрая завърши укрепването на свлачището при свиленградската местност „Якъка“, малко над гробищния парк. Вече е издадено разрешение за ползване, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Срокът за подаване на заявления за подпомагане на стопани на унищожени животни и пчелни семейства изтича на 5 май, съобщават от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). 

Крайният срок за подаване на декларациите на физически лица е 3-и май

Средно по 250 декларации за доходи на физически лица приема на дена офисът на НАП в Хасково. Крайният срок за обявяване на доходите от миналата година изтича на 3 май, вторник, напомнят от Агенцията.

17 760 хасковлии вече са подали годишни данъчни декларации. 81% от тях са го направили онлайн – с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис (КЕП). Подаването на данъчни декларации с ПИК е най-лесният, бърз и безплатен начин, коментират от офиса в Хасково, а плащането на задължения онлайн е сред най-често ползваните електронни услуги, осигурени от НАП.

От приходната администрация обръщат внимание на клиентите си, че ако при прегледа на годишната си данъчна декларация установят задължения за плащане и изберат да ги внесат чрез електронното си банкиране, задължително следва да отбележат: трите си имена и ЕГН, банковата сметка за приходи на централния бюджет и кода за вид плащане по Закона за данъците върху доходите на физически лица, който е 11 00 00. Бързо и без такса плащането на дължими суми става и чрез ПОС терминалните устройства, които в офиса на НАП Хасково са 8 на брой и са достъпни на няколко работни места в салона за обслужване на клиенти.

От началото на годината досега с банкова карта чрез тях в Хасково са платени близо 1,7 млн. лв. данъци и почти 2 млн. лв. осигуровки.

Допълнителна информация за подаването на декларации и плащането на дължими суми към бюджета може да се получи в сайта на НАП на електронен адрес www.nap.bg и на телефон 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор.