10-годишната Моника Алексиева от Свиленград покори най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала. Със своите 2 925,4 метра исполинът, извисяващ се в планината Рила, се нарежда на седмо място в Европа. По-висок е с 8 m от връх Митикас в планината Олимп (Гърция) и с 11 m от връх Вихрен в планината Пирин (България).

Над век близки на Мария Григорова пазили нейни дрехи, преди да ги дарят през 2002 г. на новооткрития общински музей

Учителката Мария Григорова пристига в Свиленград на Петровден (29 юни ст. ст.) 1870 г., за да започне работа в новосъздаденото девическо училище в кв. Гебран. Две години преди това гръцкото училище в града е закрито.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) закупи първите земи, които ще бъдат управлявани природосъобразно в полза на три световнозастрашени вида: царски орел, ловен сокол и европейски лалугер, в рамките на дарителската кампания „Земя под заКрила“. Закупените 29 декара са на територията на Южен Сакар, близо до Тополовград и Свиленград, в райони, които са известни като гнездови територии на емблематичния царския орел.

Възмутен съм от „шуробаджанащината“, която царува в България

Марин Радев е от Любимец. Завършил е СОУ „Желязко Терпешев“, след което Университета по хранителни технологии в Пловдив със специалност „Икономика на храните“. В момента е помощник главен готвач във френски ресторант „Пише“ („Pichet“) в центъра на Дъблин, носител на звезда "Мишлен". Ето какво споделя той в интервю за stmost.info:

Послучай 100-годишнината от рождението на легендата на българското кино Бинка Желязкова ( 1923 – 2011) Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково представи презентация и изложба за живота и творческата съдба на първата жена-кинорежисьор у нас. В експозицията са включени и публикации на „Старият мост“ за гранддамата на българското кино, както я нарича проф. Петя Александрова - кинокритик и преподавател в Нов български университет.