17
Пет, Сеп
17 Нови статии

13 процента са се преброили електронно в Свиленградска община до 18-и септември

До 30 септември се удължава срокът, в който хората ще могат да се преброят електронно, съобщиха от Териториалното статистическо бюро в Хасково. На заседанието си на 16.09.2021 г.  правителството промени Решение № 61 от 21 януари 2021 г.,  според което хората можеха да се преброяват електронно от 7 до 17 септември.

Голям ръст на непридружените деца, преминали нелегално границата в района на Свиленград и Любимец, се наблюдава тази година, съобщи Росица Христова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“. От 1 януари до края на август техният брой е 278, уточни тя.

Ученици и учители с маски по коридорите, диспенсъри навсякъде

По необичаен начин и на днешния 15-и септември бе открита новата учебна година. За втори пореден път училищните дворове не бяха препълнени от деца и родители. Липсваше всеобщо тържество – класовете бяха разделени на групи, които по график се отправяха към класните стаи.

В сградите на училищата всички влизаха с предпазни маски, чието носене обаче бе задължително само по коридорите. Дезинфекцията на ръцете също бе задължителна. Диспенсъри имаше както на входа, така и по коридорите. Има бойлери за топла вода в санитарните възли.

Единствено първокласниците и новопостъпилите в училищата петокласници и осмокласници присъстваха на съкратена церемония по случай първия учебен ден. Освен тях в двора на СУ „Д-р Петър Берон“ бяха дошли и абитуриентите. Тук все пак спазиха донякъде традицията с празнична програма. После учениците на различни потоци влизаха в школските сгради. На интервали се отправяха към класните стаи възпитаниците и в останалите училища в общината. Гост на тържеството на най-голямото в Свиленград училище – СУ „Д-р Петър Берон“, бе зам.-кметът Анелия Георгиева. В ПГССИ „Христо Ботев“ празника уважи кметът арх. Анастас Карчев. В ОУ „Иван Вазов“ дойде Георги Илиев, член на комисията по образование към Общинския съвет.

Така стартира коронавирусната нова учебна година в Свиленград. Може би единствено първокласниците не усетиха промяната в празника. За тях този ден си остана вълнуващ, защото за пръв път прекрачваха прага на училището и за пръв път чуваха училищния звънец. Краткият тържествен ритуал бе най-вече в тяхна чест. Майки и бащи, баби и дядовци по традиция бяха дошли да ги съпроводят в начинанието им.

210 са децата тази година, които за пръв път прекрачиха училищния праг в Свиленградската община. Приблизително толкава те са били и лани. Общо над 2100 ученика изпълниха класните стаи в шестте училища в общината.

В Любимецка община броят на първолаците е 102, а общият брой на учениците е 956. И тук церемониите по откриването бяха скромни.

СМ

Жител на гр. Любимец направи предложение на приятелката си, въпреки че е осъден на 4, 5 г. затвор и е поставен под домашен арест.

Росица Христова е новият стар директор на Дирекция „Социално подпомагане“ в Свиленград. Тя бе възстановена на предишния си пост със заповед на изпълнителния директор на Агенция „Социално подпомагане“/ АСП/ Румяна Петкова

Целта е да се постигне балансирано споразумение за достъп до сериозен финансов ресурс през програмния период 2021- 2027 г.

Първа работна среща с представители на общините относно финализиране предварителното картиране на социални услуги през новия програмен период 2021-2027 г. се проведе в Областна администрация-Хасково. Целта на срещата е да се изготви индикативна карта на социалните услуги на територията на региона, за да може да се направи преценка какво и какви обеми да се заложат в оперативните програми, свързани с финансирането и създаването или реформирането на социални услуги.