25
Съб, Май
17 Нови статии

С празнично шествие по главната улица на Свиленград отбелязаха 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На церемонията бе връчено и отличие „За заслуги към културното дело“

По традиция за празника 24 май излъчиха носителите на званията Учител и Ученик на годината в Свиленград. Отличията на призьорите бяха връчени от кмета арх. Анастас Карчев на официален коктейл в р-т „Хестея“ на 22 май.

Кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев подписа и връчи договорите на първите стипендианти на общината в медицински специалности.

45 нови дръвчета засади Общинско предприятие „Благоустрояване и озеленяване” по улици и паркове в Свиленград. Фиданките са от видовете японска вишна, японска слива, явор, червенолистен шестил, халезия, читалпа, плачеща ябълка, дребнолистна липа. Отличават се с обилен цъфтеж и декоративни листа. 

С младите дръвчета се подновяват стари или липсващи дървета и се допълва с нови озеленяването на градската среда. Обхванати са 14 улици, сред които „Граничар”, „Г. Бенковски”, „Е. Пелин”, „Д. Благоев”, бул. „България”, „Септемврийци”, „Самарско знаме”, както и Общинския пазар, Градския парк, зелените площи до Горското стопанство, Градската библиотека и др.

Паралелно с това работници на предприятието косят тревните площи в зелените зони преди следващата им обработка за бълхи, кърлежи и комари. Продължава и засаждането на летните цветя в парковите алеи и тротоарни градинки.

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева с начална дата 26 април т.г. Тогава ще са налични както преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, така и преводите към пощенските станции – за пенсионерите, които получават пенсионните си плащания по този начин.

Парламентът реши еднократната сума за великденската добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, което означава, че право на тази добавка имат около 534 хиляди души.

Майските пенсии ще се изплащат, съгласно законодателството, по стандартния график между 7 и 20 май. Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще започне на 7 май (вторник) и ще завърши на 20 май (понеделник). Преводите на сумите за майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 май 2024 г.