16
Пон, Май
26 Нови статии

Дванадесетокласникът от СУ "Д-р Петър Берон" Георги Костадинов получи отличен 5,50 на националния кръг на олимпиадата по география и икономика.

Петър Ленев

Девети май-ден на победата над фашизма. В малкото крайгранично селце не се чувства, че денят е празничен. Всекидневните грижи за домашните животни, работата по тютюневите лехи са отвлекли вниманието на малцината жители. Аз знам, че само съседът бай Михо се е подготвил за този ден.

Стотици дойдоха в храма „Св.Троица“ в Свиленград

Стотици свиленградчани дойдоха в църквата „Света Троица“ на Воскресение Христово.

Възможностите за „зелено“ развитие на крайградските и полуурбанизираните територии бяха представени пред местни власти и институции, неправителствени организации и сдружения на проведения семинар „Зелено управление”.

Старозагорският митрополит Киприян дойде на храмовия празник на църквата „Живоприемнии източник в свиленградския квартал Гебран , където отслужва в момента света божествена литургия, която ще продължи до обяд. Заедно с владиката са двадесетина свещенослужители от Стара Загора, Свиленград и Любимец. Пристигнал е и хор от Стара Загора, който изпълнява църковни песнопения.

Както и предишни години на този ден негово превъзходителство ще благослови дошлите в църквата миряни. Служителят в църквата отец Георги пък ще им раздава нафора.

Божият храм в селото отсега се готви за стогодишния си юбилей

Копие на чудотворната икона Света Богородица Спасителка притежава църквата „Св. Атанасий.“ в с. Мезек. Както е известно, оригиналът се намира в Ерусалим.

Горди сме с тази придобивка, сподели клисарката баба Минка, която от 17 години се грижи за уредбата в църковната обител и бие камбаната.

През 2024 г. „Св.Атанасий“ в село Мезек ще навърши 100 години от своето откриване. „В чест на предстоящия юбилей отец Георги, който тук извършва църковните богослужения, се зае да извърши поетапно реставрацията и освежаването на лицевите икони, които са поставени на стената на светия олтар - каза още баба Минка. - Очакваме и поредните икони на св.Георги, св. Димитър и св.Йоан Кръстител да бъдат довършени в скоро време и поставени по местата им. До юбилейния празник считаме, че ще бъде обогатен и музеят, отреден на втория етаж на църквата, в който вече са събрани и изложени голям брой автентични икони, молитвеници, богослужебни книги, различни църковни принадлежности.“

Клара Методиева

Снимки:

1.Чудотворната икона Света Богородица Спасителка

2. На Разпети петък отец Георги заедно с  клисарката баба Минка  и  иподяконите Юлиян и Янко извадиха Плащаницата на Спасителя за поклонение на миряните от селото

3. Първите посетители в църквата на Разпети петък

На 19.04.2022 г. в Свиленград се проведе семинар за представяне на Съвместна стратегия за устойчиво развитие на региона, разработена в резултат от проведените проучвания на възможностите за „зелено развитие на крайградските и полу-урбанизираните територии, изследване на практиките на селското стопанство, транспорта и туризма, засягащи биоразнообразието .

Събитието беше част от дейностите по проект „GREEN URBAN TERRITORIES – BETTER PLACE TO LIVE” , който се изпълнява съгласно сключен Договор № B2.6d.12, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A ГЪРЦИЯ-БЪЛГАРИЯ 2014-2020, финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и с Национално съфинансиране от страните Гърция и България по Приоритетна ос 2.А „Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион“, специфична цел 5: “Подобряване на ефективността на дейностите по опазване на биологичното разнообразие”.

Проектът се изпълнява в партньорство с Община Любимец, Община Волви (Република Гърция) и НПО Димосинетеристики Еврос (Република Гърция) с водещ бенефициент Община Свиленград.

На събитието присъстваха кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев, представители на НПО, членове на МИГ Свиленград Ареал и МИГ Любимец-Ивайловград, младежи- представители на клуб „Зелени патрули” при СУ Д-р „П.Берон” и членове на Лео клуб Свилена Свиленград.

Ръководителят на проекта Цветомира Александрова представи основната цел и дейности по проекта, а именно създаването на устойчиви модели за опазване на биологичното разнообразие и подобряване на състоянието на екосистемите. Осигуряване на по-зелена градската среда за жителите и туристите, и тяхното отношение към промяна в посока, водеща до опазване на биологичното разнообразие в ежедневната им дейност.