23
Сря, Юни
18 Нови статии

Средствата са за фондация „ Млади медици за България“, основана преди 1 година от свиленградчанина д-р Динко Младенов, собственик на пловдивската болница „Медикус Алфа, която чества 20 годишен юбилей

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се включи в благородната кауза

„Фондация „Америка за България“ одобри 100 000 лева дарение в подкрепа на каузата да останат млади медици в България“, обяви снощи изпълнителният директор Десислава Тальокова по време на юбилейното тържество по случай 1 година от основаването на фондация „Млади медици за България“ /ФММБ/ и 20 години от създаването на пловдивската болница „Медикус Алфа“.

/продължение /

Д-р Страшимир Дочков се установява в Свиленград през 1925г., след като напуска Одрин. Назначен е за околийски лекар в града – разрушен до основи по време на войните, изостанал, беден, без връзка почти със свободна България. Той настоява пред управата да се направят решителни промени - нови водоизточници, нови улици, канализация, улично осветление.

На мълчалив протест тази вечер пред сградата на съдебната палата в Свиленград се събраха адвокати, практикуващи тук.

В продължение на около половин час демонстрираха несъгласието си с обсъжданото от Висшия съдебен съвет закриване на Районния съд в Свиленград и преместването му в Харманли.

Около 17 – 18 адвокати от местната гилдия, облечени в тоги, заявиха позицията си от адвокатурата и призоваха за широк дебат по темата, „за да се чуе гласът на обществеността“. Иначе около 30 са регистрираните адвокати тук. Въпреки че протестът бе мълчалив, изявления пред медиите бяха направени.

Според адв. Тодор Стамболиев Свиленградският съд има дълга история, датираща от освобождението на града от турско робство. „Моят тъст е бил съдия тук от 1947 г. в продължение на 30 години“, сподели той. Съд е имало тук и след освобождението на Свиленград през 1913 г., смята Стамболиев.

„Готвеното преструктуриране ще лиши много хора от реален достъп до съд и качествено правораздаване - посочи адв. Георги Еленков. - Освен това, районът ни е специфичен, разположен на три граници, тук е и най-големият граничен пункт в Европа. Множеството дела са свързани с нарушения на граничния и митническия режими, провеждат се бързи и незабавни производства. От друга страна, Община Свиленград е с по-добро социално-икономически положение“, подчерта той.

Протести на адвокати срещу преструктурирането в съдебната система тази вечер имаше в Пловдив, Стара Загора, Благоевград. От адвокатурата призовават за широк дебат по темата, „за да се чуе гласът на обществеността".

СМ

 Наградиха свиленградския съдия със златен почетен знак

На 28.05.2021 година бе последният работен ден на Христо Георчев – съдия в Районен съд - Свиленград. С решение на Съдийската колегия към Висш съдебен съвет от 18.05.2021 г., считано от 29.05.2021 г., съдия Христо Георчев е освободен от длъжност „съдия“ в Районен съд – Свиленград на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт – поради навършване на пределната възраст за работа в съдебната система.

Извънредно заседание на Общинския съвет в Любимец е свикано днес следобед с една-единствена точка – изразяване на становище и приемане на решение Районния съд в Свиленград да не бъде преместен в Харманли.