01
Пет, Мар
27 Нови статии

Ежегодно броят им расте с 2 %

Общо 1 267 души от общините Свиленград (928 пациенти) и Любимец (339 пациенти) са с онкологични заболявания. Броят на диспансеризираните за цялата Хасковска област е 8913. Новите случаи в община Свиленград са 89 - 36 жени и 20 мъже, а в община Любимец са 37 - 20 жени и 17 мъже. Това съобщи за „Старият мост“ д-р Петя Костадинова, началник на Регионалния раков регистър в Хасково, по повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари.

Здравното министерство присъедини Хасковска област към тези с грипна епидемия. От 1 февруари влизат в сила противоепидемичните мерки. Те ще важат до 5 февруари. Засега учениците няма да прекъсват учебни занятия и ще ходят присъствено. Към днешна дата заболеваемостта сред тях е близо 10 процента. Обикновено грипна ваканция бива обявена при заболеваемост 30 %.

Очаква се грипната вълна да залее Свиленград и Любимец в началото на февруари

Бум на болни от пневмония и остри респираторни заболявания регистрират в свиленградската Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ). Капацитетът на Детското отделение е изпълнен, показа проверка на „Старият мост“. Във Вътрешно отделение картината не е по-различна, като там има регистрирани и случаи на COVID-19.

Териториалните поделения на Националния осигурителен институт ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември 2023 г. включително.

През 2024 г. изтича 5-годишният срок на изготвените индивидуални оценки на потребностите и отпуснатата месечна финансова подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания на лицата с пожизнен срок на експертните им решения на ТЕЛК/НЕЛК.

Предписанието на Здравната инспекция се издава заради разпространението на болестта в съседни на България държави

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, през настоящата година се отчита нарастване на регистрираните случаи на морбили в държавите от ЕС. За сравнение, за периода януари-октомври 2023 г. са докладвани 1 429 заболели спрямо 60 за същия период на 2022 г. Най-много случаи са съобщени от Румъния (979 сл.), Австрия (157 сл.), Франция (106 сл.) и Германия (56 сл.).

Изписването на електронни рецепти за всички лекарства ще бъде въведено пилотно в ограничен брой практики, заяви на брифинг премиерът акад. Николай Денков.