01
Нед, Авг
15 Нови статии

Окръжна прокуратура -Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни и сребърни накити за 1 136 935 лева, съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив.

За месец служителите от Агенция „Митници“ откриха при проверки по границите повече необявени парични средства отколкото за година в предходния петгодишен период

 Валута с левова равностойност близо 5 млн. лева откриха митнически служители през юни на различни гранични пунктове в страната. Тази сума, задържана само в рамките на предходния месец, е повече от установената за всяка една календарна година в периода 2015 г. - 2020 г., показват данните на Агенция „Митници“.

Недекларираните суми в размер общо на 1 440 315 евро, 907 090 британски лири и 21 340 щатски долара възлизат на равностойност от 4 928 060,25 лева. За разлика от общата европейска валута, която от години е най-често установяваната на българските граници, британски лири в такива размери са ново явление, което се наблюдава особено интензивно през тази година. В годините от приемането на България в ЕС досега опитите за пренос на недекларирани щатски долари намаляват за сметка на други валути.

В по-голямата част от случаите парите са открити в кабините на турски товарни автомобили, след като шофьорите не са декларирали пред митническите служители суми над лимита от 10 000 евро.

В голямата си част камионите са се движили по маршрути от Великобритания и други държави от Западна Европа към Турция, като митническите служители откриват недекларираните парични средства при проверки на вход в България на границите от Сърбия (МП Калотина) и от Румъния (ГКПП Дунав мост Русе и ГКПП Дунав мост Видин), както и на изход от страната за Турция. На МП Капитан Андреево е открита и рекордната за последните повече от десет години валута в размер на 1 984 969 лева в британски лири и евро, намерени в два камиона.

През месец юни е установен нарушител - български гражданин, пътуващ с лек автомобил, който е направил опит да изнесе през МП Капитан Андреево 650 000 евро (1 271 289 лева), като декларирал само част от валутата – 8500 евро, а останалите носел укрити около тялото си.

Съгласно Наказателния кодекс преносът през външните за ЕС граници на недекларирани парични средства в особено големи размери е престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до пет години или с глоба в размер на една пета от стойността на предмета на престъплението. Когато поради по-ниския размер на сумата случаят следва да се санкционира по административен ред, Валутният закон предвижда глоба в размер на една пета от стойността на недекларираните парични средства, а когато парите са били укрити, глобата е в размер на една четвърт от тяхната стойност.

При недеклариране на парични средства, пренасяни през вътрешна за Съюза граница, Валутният закон също предвижда глоба за нарушителите. Агенция „Митници“ напомня, че суми с равностойност над 10 000 евро трябва задължително да се декларират писмено при преминаване на външна граница на ЕС, а при преминаване на вътрешна граница с друга държава членка - при запитване от митнически служител. Декларирането не е свързано със заплащане на такси или данъци от преносителя.  

Контрабандни златни и сребърни накити за над 180 800 лева откриха митническите служители от ТД „Южна морска“ при проверка на лек автомобил, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници"..

4,560 кг амфетамин бе заловен скрит в кабината на турски тир на ГКПП Капитан Андреево на 28-ми юни, пристигащ от Турция.

11 516 текстилни изделия, парфюми, спортни обувки и аксесоари, носещи фигуративното и словесно изображение на търговски марки, задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево през първите пет дни на юли.

61 000 парфюма, текстилни изделия, спортни обувки, чанти, колани и портмонета бяха унищожени  под контрола на ТД Южна морска - Агенция „Митници“ в началото на юли в Свиленград.

Незаконен износ на евро и британски лири за на 4, 065 млн. лв. са спрели митничарите

Само за една седмица на ГКПП Капитан Андреево митническите служители са предотвратили пет опита за износ на недекларирана валута в големи размери. Митническите служители на пункта са спрели контрабандата на евро и британски лири на стойност общо 4 065 996 лева.

На 28 юни 2021 г., на  ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, за излизане от България в посока към Турция, пристигнал товарен автомобил с влекач, марка Волво“ и прикачено полуремарке,  с турска регистрация, управляван от турския гражданин М.И., на 37 г. Митнически служители от Териториална дирекция „Южна Морска“  при Агенция „Митници“ извършили проверка на товарния автомобил, като в арматурното табло и в естествена кухина зад тапицерията на влекача,  открили недекларирани 143 900 британски лири и 147 170 евро. Намерената валута е с общо българска равностойност около 614 216  лева. Товарният автомобил е пътувал от Ирландия за Турция през България.

Ден по-рано при проверка на камион , марка "Волво“ и прикачено полуремарке,  с турска регистрация, управляван от турския гражданин Й.Д., на 56 г. Митнически служители от Териториална Дирекция „Южна Морска“  при Агенция "Митници" извършили проверка на товарния автомобил, като във фабричен шкаф, намиращ се до пасажерската врата на влекача, открили недекларирани 100 000 евро. Намерената валута е с българска равностойност около 195 582 лева. Товарният автомобил е пътувал от Нидерлания за Турция през България.

На 24.06.2021 г. на трасе „Изходящи леки коли и автобуси“ на Митнически пункт Капитан Андреево пристига лек автомобил  марка "Мерцедес" с българска регистрация, управляван от български гражданин, който пътувал сам. Пред митническите служители мъжът устно декларирал, че пренася 8500 евро. При последвалия личен преглед е установено, че в два пришити един за друг потника са укрити 641 500 евро. Откритата валута е в банкноти с номинал от 500, 200, 100 евро. Общото количество на задържаните пари е 650 000 евро с българска равностойност около 1 271 289 лв.

Два са случаите на заловена контрабандна валута на 21 юни т. г.. При първия в товарен автомобил, марка „Рено“, с турска регистрация, управляван от Д.Й., на 46 г., турски гражданин, под пасажерската седалка и в арматурното табло са били открити общо 160 160 британски лири в банкноти с номинал от 5, 10, 20 и 50 британски лири. Водачът на товарния автомобил е пътувал от Нидерландия за Турция. Намерените недекларирани британски лири са с българска равностойност около 365 151 лева.

При втория случай в друг товарен автомобил, марка „Волво“, с турска регистрация, управляван от С.Д., на 43 г., турски гражданин, било установено, че във влекача на камиона в естествени кухини,  в матрака на едно от леглата и между малък хладилник и врата на шкаф, са скрити общо 281 870 евро и 468 670 британски лири. Общата левова равностойност на недекларираната от С.Д. валута е 1 984 969 лева.

По всички случаи прокуратурата е образувала бързи производства. СМ