25
Пет, Сеп
14 Нови статии

Експозицията на цветните пана, рисувани от децата на школа „Колорит“ при ОНЧ „Заря-1858“- Хасково, ще украсят hрадския парк на Свиленград на 29 септември.

Павлин Паришев заплашва Общината с финансови неустойки. Две постоянни комисии към ОбС несъгласни с предложението на кмета

Автогарата в Свиленград отново да се премести при хипермаркет „Жанет“ в края на града, предлага в своя докладна записка до Общинския съвет кметът арх. Анастас Карчев. Това следва да се реализира, като новопостроената автогара „Бойдеви“ бъде определена чрез гласуване за начална, междинна и крайна спирка по маршрута.

Свиленград е сред четирите града, в които стартира проект за защита на правата на уязвими лица, пострадали от домашно насилие в условията на пандемия. Инициативата е на Фондация „Български център за джендър изследвания”- София и нейния клон в Хасково

Д-р Динко Младенов призова младите лекари да се сдружават, за да отстояват правата си

Катя Стайкова

„Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без здрава нация, а това изисква ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие“. Това заяви президентът Румен Радев снощи на официалното тържество по случай учредяването в Пловдив на фондация „Млади медици за България“ /ФММБ/.

Отглеждането на коноп е на път да измести тютюнопроизводството в Свиленградската община

За последните десет дни при три специализирани полицейски акции на територията на Свиленградската община са открити три ниви с канабис в селата Димитровче, Левка и Мустрак. За отглеждането на наркосуровината са задържани четирима мъже, срещу които прокуратурата, под чието ръководство са осъществени операциите, е образувала досъдебни производства.

Последният случай е от 20-и септември, когато при полицейска операция в с. Мустрак са арестувани 36-годишният местен жител Г. Г. и неговият връстник от Димитровград С. С. Установено е, че те са засели и отглеждали в двор на изоставена къща множество растения, които при тестване с полеви наркотест са реагирали на високорисковото наркотично вещество – канабис. Двамата мъже са задържани за срок от 24 часа за засяване и оглеждане на растения от рода на конопа, съобщиха от Държавното обвинение.

Три дни преди това при акция на свиленградските полицаи в с. Левка са сложени белезниците на 29-годишния З. Н. Полицаите се натъкнали на нива с монтирано капково напояване в местността „Манда каба“, където той  е засял и отглеждал множество растения канабис. Районната прокуратура е образувала дело, което по-късно е изпратила по компетентност в Окръжна прокуратура – Хасково. Налице са данни за извършено престъпление, което е подсъдно на по-горната инстанция, обясни ръководителят на свиленградската прокуратура Мария Кирилова.

Нива с канабис е открита и в местността „Костовия гьол“ в землището на с. Димитровче. В нея били засети 7 растения с височина 1,5 м и общо брутно тегло 5, 720 кг. В нивата са намерени и иззети още туби с вода, тор за насажденията и пособия за поливане. За 24 часа е задържан 55-годишният Д. Я. от Свиленград.

След едно денонощие в ареста на задържаните е наложена мярка „Подписка“ от 1 000 лв.

Освен в Свиленградския район, през последната седмица ниви със засят канабис бяха открити в Тополовградско и Харманлийско.

От полицията казаха, че площите с коноп са добре замаскирани с дървета, храсти, лонгози и са трудни за откриване. Както е тръгнало,

отглеждането на канабис ще измести тютюнопроизводството в района. За разлика от тютюна печалбата от наркосуровината е много по-голяма. По средни пазарни цени 1 грам марихуана се търгува за 6 лв. Горе-долу за толкова пари се изкупува цял килограм тютюн.

СМ

Втора седмица централната алея в градския парк на Свиленград е потънала в мрак. Нощем централната част е тъмна, светят само 3 – 4 лампи в краищата.

За последните 10 дни в Свиленград и Любимец няма новозаболели

Министерският съвет на Република България прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври 2020 г. до 30 ноември 2020 г.