25
Вт, Фев
18 Нови статии

Дирекция „Бюро по труда“ - Свиленград уведомява работодателите от общините Свиленград, Любимец и Ивайловград, че разполага с финансови средства за сключване на договори за ползване на програми и насърчителни мерки за заетост и обучение по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) през февруари 2020 г., както следва:

 Абонатите недоволни, че им начисляват допълнителни количества вода заради общ водомер

Обитатели на жилищен блок в свиленградския квартал „Изгрев“ скочиха срещу ВиК. Причината за недоволството им е, че системно получават големи сметки за вода заради графа „общи нужди“. Това е така от 4 години насам, откакто блокът е бил саниран и е поставен общ водомер на входа. Същия проблем имат и други блокове в Свиленград.

„С хурка и вретено“ бе името на урока, който се проведе на 19 февруари в историческия музей в Свиленград. Идеята му бе да запознае участниците с използването на вълната и памука в традиционните български занаяти в минало.

49 000 лева са били похарчени за дейността на репатриращата машина, едва 12 374 лева събрани

4 пъти разходите за „паяк“-а в Свиленград са повече от приходите през изтеклата 2019 г. Това стана ясно от поискана от „Старият мост“ справка в Общинска администрация. За функционирането на репатриращия автомобил са похарчени 49 000 лева. Парите са били необходими за заплати на служителите, осигуровки, облекло, ремонт на „паяк“-а, технически надзор на крановото устройство, поддръжка на касови апарати, застраховки, данъци и гориво. Наши добреосведомени източници споделиха, че на ден репатриращият автомобил изразходвал около 40 литра гориво за обикалянето си из града.

Православната църква отбелязва първата голяма задушница през годината – Месопустна, която е на 22 февруари, деня преди Месни заговезни. В Българския църковен календар има три важни задушници – Голяма (Месопустна), Черешова и Архангелска.

 Прокуратурата ни е изградена по сталински модел

Преюдициално запитване на свиленградския адвокат Иван Иванов до Съда на Европейския съюз /СЕС/ в Люксембург ще предизвика редица промени в българското законодателство, за което “Старият мост” писа. Това е втори запитване, поставено от Иванов пред висшата съдебна институция на ЕС. Преди време по негово искане Районният съд – Свиленград, отправи питане, касаещо отнемането в полза на държавата на недекларираната при преминаването на границата валута, наред с налагане на отделно наказание на нарушителя. Решението на СЕС по това питане доведе до отмяната на конфискационната разпоредба от Наказателния кодекс, както и до намаляване размера на наказанията. Публикацията в интернет страницата на “Старият мост” на статията за поредния успех на нашия юрист намери широк отзвук в България. Над 500 души са харесалит така изнесения факт, коментарите са до един положителни, а адв. Иванов е получил стотици покани за приятелство.