25
Нед, Сеп
25 Нови статии

Електронните адреси за кореспонденция, на които НАП изпраща съобщения и документи до физически и юридически лица, вече могат да се заявяват и коригират онлайн от клиентите на Агенцията чрез нова електронна услуга, наречена „Управление на достъпи и на контактна информация“.

НАП извършва проверки на място в 62 фирми от Хасковска област заради нелогично високи касови наличности, съобщават от областния офис на данъчната администрация. В цялата страна проверявани са над 2 100 дружества. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 000 лева. Данъчните инспектори преброяват, описват и сравняват сумите в касите с наличностите, вписани в счетоводните отчети.

Само при 271 от фирмите в страната проверяващите са установили несъответствие за близо 216 млн. лв., съобщават още от НАП.

Наред с контролната кампания на място, общо 11 588 рискови дружества в страната получиха електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си документи и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им.

Продължава да се свива делът на потребяваните в България цигари без бандерол. Това показват данните за първото тримесечие от традиционното проучване на 5-те тютюневи компании от "Инициативата срещу незаконната търговия".

На 15 юни изтича срокът за кандидатстване по мярката 60/40

Фирми в община Свиленград досега са получили финансова подкрепа за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 на стойност 924 905 лв.

90% от случаите са получили разрешение от първото обаждане

Над 600 000 запитвания са приели експертите от НАП от началото на годината досега по телефон и с имейл чрез Информационния център на Агенцията. Това е с 20% повече отколкото през миналата година, отбелязват от НАП и отчитат, че повишеният интерес на гражданите и фирмите е свързан с възможността бързо и без необходимост от лично посещение да намерят отговор на въпроса си, само с позвъняване или по електронна поща.

Смяна на имената на митническите дирекции се очаква да влезе в сила в 00, 00 ч. на 31 юли т. г. Промените са във връзка с приетия нов устройствен правилник на Агенция „Митници“.

Териториална дирекция „Тракийска“, към която са ГКПП „Капитан Петко войвода“ и митническото бюро в кв. Гарата, става Териториална дирекция „Митница Пловдив“, а Териториална дирекция „Южна морска“ /в състава на която са ГКПП Капитан Андреево и Жп гара Свиленград/- Териториална дирекция „Митница Бургас“.

С новия правилник се закрива Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и се създават звена към отделните дирекции. Възобновява се дейността на Дирекция „Последващ контрол“.

С тези промени всички служители трябва да бъдат преназначени с нови заповеди. Това може да бъде използвано за кадрови промени и някои митничари да останат извън системата, смятат запознати.

Припомняме, че преди около два месеца служебният финансовият министър Асен Василев съобщи, митничарите ще подписват декларация, с която се отказват от банкова тайна в български и чужди банкови институции и позволяват на НАП да има достъп до информация от имотни и търговски регистри за наличието на техни фирми. Данните от банките и имотните регистри ще бъдат проверявани и сравнявани ежегодно.

СМ

На 15 юни изтича срокът за кандидатстване по мярката 60/40

Фирми в община Свиленград досега са получили финансова подкрепа за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 на стойност 924 905 лв. Общият брой на договорите по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ е 74. Това съобщи Нели Канева, управител на Областния информационен център в Хасково.

Безвъзмездната финансова помощ е насочена към микро, малки и средни предприятия, фирми, извършващи автобусни превози, и регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент.

В община Любимец средствата са 82 010 лв., а броят на договорите - 11.

Сумата за Хасковска област е близо 11 млн. лв.

Продължава приемът на документи по антикризисните мерки за заетост, информира още Канева. За получаване на средства по мярката 60/40 може да се кандидатства до 15 юни 2021. Срокът за подаване на документи за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от техния осигурителен доход е 30 юни.

Златка Михайлова

Снимка: Янко Найденов