27
Вт, Фев
22 Нови статии

От неделя влиза в сила ново разписание

Нов график за движение на влаковете влиза в сила от 10 -и декември, като с него е осигурен директен бърз влак от Свиленград за София, съобщават от БДЖ.

Той ще тръгва в 05:46 ч. и ще даде възможност за по-удобно пътуване до столицата и обратно в рамките на деня, без да се налага прекачване в гарите. Влакът ще пристига на Централна гара в столицата в 10.51 ч. Обратно за Свиленград той ще тръгва в 15.10 ч. и ще пристига в 20.17 ч.

Има промяна в разписанието и на други влакове, тръгващи от жп гара Свиленград.

Международният бърз влак, който досега потегляше оттук към Западна Европа в 3.25 ч. вече ще отпътува в 4.00 ч. В София той ще се пристига в 9.41 ч., като се съкращава престоят му в междинните гари.

С нов час на тръгване от жп гара Свиленград е бързият влак за София, който досега потегляше в 16.55 ч. Той вече ще поема към столицата в 16.20 ч.

С 30 минути по-рано вече ще тръгва пътническият влак от Свиленград за София, който досега бе с начален час 17.40 ч. От неделя той вече ще потегля в 17.10 ч., като от Пловдив до столицата ще се движи като бърз.

Без промяна остава графикът на пътническите влакове в 8.20 ч. и 12.25 ч.

Във връзка с новото разписание на влаковете е променен и часът на движение на автобусите по линията Свиленград – кв. „Капитан Петко войвода“ (Гарата), чийто график поместихме отделно.

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ призовава всички водачи да са готови за зимата, когато тръгват на път. От днес в цялата страна ще бъде разпространена специално разработена инфографика „Готов ли си за зимата?“, която има за цел да привлече вниманието на шофьорите към подготовката на превозното средство за зимния сезон.

Сдружение “Байкария”с подкрепата на голяма компания започна подобряването на инфраструктурата на маршрута Е8 с общо 460 поставени указателни табели.

Международният маршрут Е8 започва в Дъблин (Ирландия), минава през Великобритания, Нидерландия, Германия, Австрия, Словакия, Полша, Румъния и завършва в България. Дължината му е около 4330 км. Българският му участък е между 400 и 450 км. Започва от курортния комплекс Бoровец, а крайната му точка е с. Мезек .

Целта на инициативата е да се насърчи устойчивия туризъм и да се повиши безопасността на туристите. В рамките на инициативата ще бъдат маркирани и почистени 124 километра, които обхващат приблизително една четвърт от целия маршрут. Указателните табелки се монтират през равни интервали по протежение на маршрута и дават информация за отдалечеността, измерена във време, до следващите обекти по посоката на движение, както и насоки към населени места и интересни обекти, разположени в близост.

Традиционно българската част на Е8 се изминава от средно тренирани туристи за 18 дни със средна дневна продължителност на преходите от 5 до 12 часа, в края на които се стига до хижа или заслон. При желание някои от етапите могат да бъдат допълнително разделени, за да бъде ходенето по-малко изморително, обясняват организаторите. В Хасковска област маршрутът преминава през селата Сърница, Спахиево, Сираково, Тракиец, Орлово, Царева поляна, Лясковец, Тънково и Мезек. СМ

https://stmost.info/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=9535#images

Временно е ограничено движението в посока Свиленград на АМ "Марица“ при км 66 поради пътно-транспортно произшествие, информираха от пресцентъра на АПИ.

Пред завършване е асфалтирането на ул. „Васил Левски“ в частта й между улиците „Ген. Скобелев“ и „Сан Стефано“ ( Околовръстния път) път.

Ремонтиращата се отсечка с дължина около 350-400 метра, е основна в свиленградския квартал „Изгрев“. Движението по нея е изключително натоварено и лошото й състояние досега затрудняваше и изнервяше шофьорите.

Очаква се реновирането й, което започна преди две седмици, да приключи тези дни.

"Поради подмяна на водопроводна мрежа на улица „Страшимир Дочков“ в Свиленград два участъка от улицата на етапи ще бъдат затворени за движение на МПС.

Проверени са 17 автобуса, съставени са 16 протокола, 5 акта, санкционирани са двама екскурзоводи

На 3 и 4 март 2023 г. Министерството на туризма, съвместно със служители на Комисията за защита на потребителите, Икономическа полиция и ИА „Автомобилна администрация“ извършиха нови проверки срещу нелегалните практики и сивия сектор в туристическите услуги - този път проверките бяха на ГКПП Капитан Андреево., съобщиха от Министерството на туризма.