19
Пет, Апр
27 Нови статии

Творческа среща с поетесата Светлана Николова организира Лайънс клуб „Свилена“ в Свиленград. Културното събитие се състоя в библиотеката в понеделник. Поводът бе световният ден на книгата, който е на 23 април и който дамите от клуба всяка година отбелязват.

9-годишната Илияна Матакова от НУ Захари Стоянов“ в Любимец бе удостоена с най-високото отличие на Националния конкурс за детска рисунка „Ян Бибиян“, провел се в гр. Самоков. Авторитетното жури й присъди специалната награда за прекрасната й творба, изпълнена с багри и фантазия. Ръководител на Илияна Матакова е Мария Колева, чийто ученици редовно получават високи награди на национални конкурси.

Впечатляваща снимка на река Марица в Свиленград е част от фотоизложба за Световния ден на водата, подредена в Университета за национално и свeтовно стопанство в София. Автор на фотографията е Димитър Алексов.

Организатор на изложбата е Българската асоциация по водите в партньорство с Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Талантливи млади хора представят своите виждания за водата като безценен природен ресурс и източник на вдъхновение в експозицията на тема „Красотата на водата“. Подбрани са 40 фотографии на участници в националния конкурс, победителите ще бъдат обявени на 21 март в Интер Експо Център на Международна конференция, посветена на Световния ден на водата.

„Вода за мир“ е темата на Световния ден на водата през 2024 г. Това мото показва изключителното значение на водата в нашия живот, необходимостта от защита и запазване на водните ресурси във време на климатични промени, както и необходимостта от добре функциониращ и справедливо управляван воден цикъл. Всички тези въпроси, изискват спешно внимание на международно, регионално и местно ниво.

СМ

182-ма поети от цялата страна участват в деветнадесетото издание на националния поетичен конкурс „Жената – любима и майка”, който се провежда в Свиленград. Организатори са Община Свиленград, Съюзът на българските писатели и НЧ „Просвета 1870”.

9-годишният Димитър Спиров от НУ „Захари Стоянов ” в Любимец е класиран на първо място в ХХVI -ия Национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци” в Казанлък.

Трето място в същата възрастова група заема 7-годишната Анастасия Атанасова от НУ “ Христо Ботев“ в Любимец. Ръководител на малките художници е Мария Колева.

Конкурсът е част от традиционните Чудомирови празници. Той е включен в националния календар на МОН за изяви по интереси. Организатори са Министерството на образованието и науката, Община Казанлък, Фондация „Чудомир” и Общинският детски комплекс „Св.Иван Рилски”.

За „Малките нашенци” са получени 891 рисунки и приложни творби от 64 училища, детски градини, школи, от 43 населени места от цялата страна.

Церемонията по награждаването на отличените участници ще се проведе на 27 март от 13:30 ч в “Музей на розата” в Казанлък.

Рисунката на Димитър Спиров

Рисунката на Анастасия Анастасова

 

СМ

Победител в Националния поетичен конкурс „Жената - любима и майка” в Свиленград е Павлина Георгиева от София. Голямата награда й бе присъдена за стихотворението „Слънчевото златно конче“

Тринадесетото издание на фолклорния фестивал “С песните на Кичка Савова” в село Сладун тази пролет ще бъде посветено на 90 години от рождението на именитата тракийска певица .