31
Вт, Апр
38 Нови статии

На 1-и април от 13.35 ч. БНТ1 ще излъчи „Клокотница – Битката за Клокочещата вода“. Документалният филм на режисьора Степан Поляков и Продуцентска компания "Файв Стар Медиа Груп" ще бъде показан точно на 790-ата година /1230-а/ от знаменитата битка, разиграла се край днешния град Хасково в настъпващата пролет /съществуват две тези – за налото на март и за началото на април/.

Популярният мим от Свиленград Герасим Дишлиев – Геро подписа договор със световноизвестния „Цирк дьо солей“. Родният талант ще се представи с напълно нова роля в напълно нов спектакъл на именитата канадска трупа. Изключително съм щастлив, защото признанието за усърдния ми труд дойде от хора, които познават по-голямата част от най-добрите световни артисти в момента, сподели Геро пред „Старият мост“. Ето какво още каза той в специално интервю за читателите на вестника:

Родената в Свиленград поетеса ще се срещне в Столичната библиотека с любители на нейното творчество и ще даде автографи

Поредицата „Поет на месеца“ в Столичната библиотека продължава с още един автор от поколението, на което дължим много за развитието и отстояването на поетическия език от 70-те години на миналия век насам. След Екатерина Йосифова и Калин Донков през пролетта на тази година, на 19 ноември от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката (пл. „Славейков“ № 4) ще чуем поезията на Рада Александрова, а за нея и творчеството ѝ ще говорят нейните колеги по перо Надя Попова и Марин Бодаков.

Хорът е основан от ентусиазирания млад фолклорист Станко Панайотов през 1953 година като камерен женски народен хор. Станко Панайотов посвещава на тази си любов с много упорит труд и амбиции цели 18 години от своя живот- в събиране и съхраняване на народни песни и носии.

„П о с л е д н и я т (вечен) м и м“ проследява артистичната дейност на свиленградчанина Герасим Дишлиев в Париж

Младият фото журналист Христо Русев представя своята първа фото книга „П о с л е д н и я т (вечен) м и м“. Тази седмица луксозното издание излезе от печат и ще бъде показано тепърва пред българската и международната публика.

Поетът бе удостоен с почетна грамота за изключителен принос към българската култура

Асоциацията на софийските писатели награди Ивайло Балабанов с почетна грамота за изключителни заслуги към българската култура, пише репортерът към „Труд“ Анжела Димова. Лично председателят на Асоциацията Захари Иванов, който пътува заедно с писателите Георги Гълов и Хубен Стефанов, връчил грамотата на поета в дoма му в Свиленград. Наградата включва и парична премия от 1 000 лева. Поетът Хубен Стефанов пък подарил на отличения екземпляр от излязлата в Русия преди два месеца Балабанова стихосбирка на руски език „Площадь надеждь“(превод – Валерий Латинин).

25-годишната художничка Боряна Петкова от София избра Свиленград за своята първа изложба. И това не е никак случайно. От около 5 години момичето има досег с нашия град, тъй като приятелят й е оттук.