26
Сря, Ян
27 Нови статии

За 17-а поредна година Община Свиленград, НЧ „Просвета 1870“ и Съюзът на българските писатели организират националния поетичен конкурс „Жената – любима и майка“. В него могат да участват творци, които на членуват в Съюза на българските писатели, подчертават инициаторите. Те ще бъдат разделени в две възрастови групи – от 12 до 18 г. и над 18 г., като могат да представят до три свои произведения.

Истински фурор в социалната мрежа предизвика свиленградчанката Мая Лафазоновска с първия си написан разказ „Нивата“. Нашенката пише от малка, но стихотворения. Вдъхновението за разказа я връхлетяло по време на посещение на историческата местност Илиева нива. Там на 3 октомври 1913 г. редовната османска войска избива над 200 пеленачета, скрити на южния бряг на река Арда - деца на българи, бягащи от Южна Тракия и преследвани от тази войска:

И тази година Хасково  е домакин на Национален фестивал на коледната и новогодишна песен от 17 до 19  декември.Там  отново ще пее и Хоровата  школа към читалище „Просвета-1870“ в Свиленград   с главен диригент Кирил Търпов.

Концертът е на 18 декември от 11,30 в Младежки център На сцената ще се изявят и млади певци от Бургас, Харманли, Пловдив  и  Хасково.

СМ

„Антропоморфни керамични съдове от късноеолитния обреден комплекс Капитан Андреево“ е заглавието на новоизлязла книга, чийто автори са Васил Николов и Виктория Петрова от Секцията за праистория в Националния археологически институт с музей при БАН.

Свиленградчанинът Христо Русев бе единственият фотограф, акредитиран да снима легендарния тенор Хосе Карерас по време на световната премиера на „Опера Д´аморе в зала „Арена Армеец“ на 19-и декември т.г.

32 съвременни български поетеси са представени пред читателите в Северна Македония. Сред тях е и свиленградчанката Рада Александрова, чиито творби са превеждани на много европейски езици.

„С народната музика в сърцето - помним, пазим, предаваме“- така се нарича инициативата на читалище "Просвета" в Свиленград, която на конкурсен принцип получава финансова подкрепа от Националния фонд „Култура“.