04
Вт, Авг
22 Нови статии

Популярният мим от Свиленград Герасим Дишлиев – Геро е първият и единствен засега българин в най-известния цирк в света „Цирк дьо солей“. Наскоро компанията подаде заявление за влизане в процедура по несъстоятелност заради кризата с COVID-19. Трупата е натрупала дълг от 1 млрд. долара. В интервю за читателите на „Старият мост“ Геро сподели, че той и голяма част от колегите му са в Орландо, САЩ. По думите му, обявяването на цирка в несъстоятелност е крачка, която цели да го запази. Ето какво още каза мимът:

Призвана за лекар, но родена да бъде поет. Така литературната критика пише за последната стихосбирка на Огняна Свилина /1942-2015/, която свиленградчани знаят като Каратепелиева. Родена в Свиленград, Огняна завършва с отличие гимназия „Д-р Петър Берон“ , а след това- медицина в Пловдив. Публикува стихове в списание „Родна реч“, вестник “Студентска трибуна“, сборника“ Утро над Тракия“ . Започва работа в психиатричния диспансер в Хасково. В 1971 година, преди да се премести в Пловдив, издателство „Народна младеж“ отпечатва първата й стихосбирка „Дишат мигове“. Д-р Каратепелиева се подписва с името на родния си град- Огняна Свиленова.

На 1-и април от 13.35 ч. БНТ1 ще излъчи „Клокотница – Битката за Клокочещата вода“. Документалният филм на режисьора Степан Поляков и Продуцентска компания "Файв Стар Медиа Груп" ще бъде показан точно на 790-ата година /1230-а/ от знаменитата битка, разиграла се край днешния град Хасково в настъпващата пролет /съществуват две тези – за налото на март и за началото на април/.

„П о с л е д н и я т (вечен) м и м“ проследява артистичната дейност на свиленградчанина Герасим Дишлиев в Париж

Младият фото журналист Христо Русев представя своята първа фото книга „П о с л е д н и я т (вечен) м и м“. Тази седмица луксозното издание излезе от печат и ще бъде показано тепърва пред българската и международната публика.

Почетният гражданин на Свиленград, известният съвременен бългаски поет Ивайло Балабанов е предложен за награждаване с орден „Св. св. Кирил и Методий“ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Популярният мим от Свиленград Герасим Дишлиев – Геро подписа договор със световноизвестния „Цирк дьо солей“. Родният талант ще се представи с напълно нова роля в напълно нов спектакъл на именитата канадска трупа. Изключително съм щастлив, защото признанието за усърдния ми труд дойде от хора, които познават по-голямата част от най-добрите световни артисти в момента, сподели Геро пред „Старият мост“. Ето какво още каза той в специално интервю за читателите на вестника:

Родената в Свиленград поетеса ще се срещне в Столичната библиотека с любители на нейното творчество и ще даде автографи

Поредицата „Поет на месеца“ в Столичната библиотека продължава с още един автор от поколението, на което дължим много за развитието и отстояването на поетическия език от 70-те години на миналия век насам. След Екатерина Йосифова и Калин Донков през пролетта на тази година, на 19 ноември от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката (пл. „Славейков“ № 4) ще чуем поезията на Рада Александрова, а за нея и творчеството ѝ ще говорят нейните колеги по перо Надя Попова и Марин Бодаков.