23
Чет, Сеп
26 Нови статии

От 29-и септември Регионалният исторически музей в Хасково гостува в Свиленград с първата по рода си изложба на дигитално възстановени 3D модели на културно-исторически обекти, така както са изглеждали някога. Макетите, изработени с 3D скенер и 3D принтер, са на забележителности в Хасковска област и в турския вилает Къркларели.

Името на любимчанина Кирил Кафозов е включено в наскоро издадения „Енциклопедичен справочник на българската литература, създавана в европейската, американската и австралийската диаспора в периода 19-21 век“.

Първо място и златен медал спечели талантливата свиленградска певица Виктория Тонева на Седмия фолклорен фестивал „Фолклорна среща“ в с. Елешница.

Столично издателство отпечата книгата „Български народни орнаменти “. Предмет на описание са везбената, плетената и тъканата орнаментика в българското народно облекло и в редица изделия за домашния бит, които отдавна са в музейни витрини.

Участието на групата за автентичен фолклор към НЧ „Искра -1932“ с ръководител Веселина Карагьозова беше отличено с медал, купа и диплом за принос в българската фолклорна съкровищница.

Днес, навръх Илинден, в родното си село Хухла, Ивайловградско, само месец преди да навърши 76 години, рано сутринта почина големият български поет, почетен гражданин на Свиленград Ивайло Балабанов.