50 491 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия със знаци на търговски марки задържаха митническите служители на МП "Капитан Андреево", съобщиха от пресцентъра на Митницата.

Предстоящият голям празник за мюсюлманите Рамазан байрям се отразява и на трафика по границата между България и Турция.

Двама свиленградчани на 26 и 44-годишна възраст са били спипани на МП "Капитан Андреево" с контрабандни стоки, съобщават от пресцентъра на МВР.

1 562 865 евро са били скрити между седалките на лек автомобил

Тричленно семейство - мъж, жена и дете на 18 месеца, са били заловени на МП "Капитан Андреево" с рекордно количество контрабандна валута. Това съобщиха днес на брифинг с журналисти зам.-районният прокурор на Хасково Мария Кирилова и началникът на митническия пункт Георги Господинов.

Пачките - общо 1 562 865 евро с левова равностойност 3 056 698, са били скрити между седалките на лек автомобил. Колата пристига на пункта за излизане от България на 23 март около 04:00 ч. Тя е била с румънска регистрация, управлявана от турски гражданин. В нея са пътували съпругата на водача и 18-месечното му дете. След анализ на риска возилото е селектирано за проверка, при която е била открита рекордната контрабандна валута. 

Този не е първият случай, в който се опитват да бъдат заблудени митническите органи, че вероятно това е едно стандартно семейство, което пътува за Турция, заяви Георги Господинов. Имали сме и други такива случаи, при които сме установявали наркотични вещества, но валута в такъв голям размер - никога досега, допълни Господинов. 

Любопитното в случая е, че за първи път в лек автомобил се пренася толкова голяма сума, сподели Мария Кирилова. Самият водач е обяснил, че парите са от продажбата на автобуси, които са собственост на баща му. Пътувал за Турция, за да закупи жилище. 

По случая е образувано бързо производство, а шофьорът е привлечен като обвиняем. Той е задържан в срок за 72 часа и се извършват процесуално следствени действия от разследващ прокурор.

От началото на годината до този момент имаме образувани 12 бързи производства за контрабанда на валута с обща левова равностойност над 10 млн., а за същия период на 2022 г. - само едно, информира прокурор Кирилова.

Основният маршрут на задържаната на МП "Капитан Андреево" валута е посока от Западна Европа към Турция, подчерта Георги Господинов. Той допълни, че опитите за контрабанда са на долари, британски паунди и евро. Задържаната на пункта недекларирана сума за цялата 2022 г. е била 27 млн. лева, като е била рекордна, надвишаваща над два пъти заловената през предходната година.  „Във връзка със засиления митнически контрол вече се търсят нови начини за пренос на контрабандна валута. Досега това е ставало основно с автобуси и камиони. Истината е, че с всеки случай, натрупваме достатъчно рискова информация, която ни помага да разкриваме т. нар. "вериги на доставки", сподели още Георги Господинов.

Още за контрабандната на валута вижте във видеата: 

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 704 610 лева при проверки на две превозни средства.

Безакцизни цигари и месо са иззети от автомобил, влизащ от Турция, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Хасково. Вчера на МП “Капитан Андреево“ икономически полицаи и митнически служители са извършили проверка на лек автомобил „Фолксваген“.