25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Прочутото в цял свят свиленградско малеби е включено в Националното меню, съобщиха от Министерството на туризма.

Менюто е разработено от министерството в партньорство с Университета по хранителни технологии - Пловдив. В проекта участваха представители на Българската асоциация на професионалните готвачи и шеф готвачи от 9-те туристически района на България. Екипът от експерти се обедини около традиционни за българската кухня рецепти, които и до днес носят нейния автентичен вкус в различните региони на страната.

В България кулинарният туризъм печели все повече почитатели и с всяка изминала година потреблението му нараства. Възродените регионални фестивали на много места в страната успяват да покажат уважението, което се отдава към даровете на природата и начина на тяхното приготвяне по начина, по който са го правили предците ни. Именно затова националното меню включва автентични вкусове и храни, разнообразието от които искаме да покажем както на сънародниците ни, така и на всички гости на страната ни, заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова.

Националното меню включва подбрани основни ястия, десерти и студени мезета, носещи традиционния български вкус. Според анализа на експертите от Университета по хранителни технологии в Пловдив родните традиции в храненето могат да бъдат определени, като „културен артефакт“, тъй като те са част от историческото ни минало, настояще и бъдеще .

Свиленградското малеби фигурира в менюто на туристически район „Тракия“, описано като фин крем с чукан ориз и розов сироп. В списъка могат да се видят и екзотични блюда като пилешка яхния с дюли, лозови сарми с паламуд и смокини, печено шилешко месо върху лозови пръчки, пиле с кестени, мъстосан ошав, салата от джуджоле, малайник, сок от кокозе. Малебито обаче е единственият представител на кулинарните уникати от Хасковска област.

Характерни рецепти, по една за всеки регион, са пресъздадени във видео клипове. Идеята е те да насърчат пътуванията към районите през цялата година и да утвърждават България като туристическа дестинация през четирите сезона. Видеата могат да бъдат гледани на официалния туристически портал bulgariatravel.org, както и в Националния туристически информационен център в НДК.

Мераклиите могат да гледат видеото за малебито, а също да се пробват като сладкари. Дали обаче ще докарат вкуса на розовото изкушение? Кой знае...

СМ

На снимката: Вкусният нашенски десерт е патентован от фирма "Парапина" под името "Свиленградско малеби"