20
Сря, Ян
14 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

obsНа продължилото около час извънредно заседание на ОбС в понеделник местните парламентаристи така и не приеха декларация в защита на тукашната митница, каквато всъщност беше целта на събирането им в пленарната зала.

Както е известно, заседанието бе насрочено по искане на 12 общински съветници, а поводът бе обявеното от директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов вероятно закриване на местното териториално митническо управление и преминаването му под шапката на Пловдив и Бургас.

Очакваше се ОбС да приеме декларация за запазването на свиленградската митница като административна единица. Внесеният в пленарната зала вариант обаче не бе посрещнат с одобрение от всички присъстващи на заседанието. Иван Андреев от ГЕРБ подчерта, че текстът се нуждае от редактиране. Така написан този текст звучи наивно, пълен е с клишета, отбеляза и Таня Коларова от ГЕРБ. На извънредното заседание присъства и кметът Георги Манолов, който определи изказването на Ваньо Танов като неадекватно. „Не искам да коментирам изказването на директора на ведомството, което най-меко казано не е адекватно – каза градоначалникът. - Не е адекватно, защото не може един ръководител на агенция да оценява своите служители с психотестове, когато има Кодекс на труда, Закон за държавния служител, атестации и т.н. и не може да се закрива едно ведомство като Митница Свиленград, затова, че видите ли, там няма достатъчно качествени хора.“ Пред общинските съветници кметът Манолов подчерта, че в момента не е ясна съдбата на Свободната безмитна зона и не се знае дали ще се развива или ще се продава. Той призова общинските съветници да поставят въпроса за СБЗ пред народни представители, за да се реши по-бързо, както и въпросът за безмитната търговия, за която 20 независими депутати са направили подписка да се възстанови. Преди години, за да се угоди на един посланик на велика сила беше закрита тази дейност в нашата община, която наистина създаваше доста работни места, каза Манолов.

След изказването на кмета в пленарната зала се чуха предложения, че двата въпроса трябва да бъдат включени в декларацията. С тези допълнения вече това ще бъде декларация за съвсем друго нещо, основният проблем отива назад, знаете ли още колко проблеми има Свиленград, ако ги напишем всички, ще стане ферман, каза Христо Щерев от БСП. В крайна сметка с 13 гласа „за“ и 5 „въздържал се“ общинските съветници приеха предложението на Красимира Делибозова /НДСВ/ да се определи комисия с по един представител от всяка партия в местния парламент, която да изработи декларацията и тя да бъде внесена за разглеждане на следващото редовно заседание на местния парламент след две седмици.

Елена ГЕОРГИЕВА