20
Пон, Май
29 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

vanio-tanov90% от служителите били „неморални“, 17 на сто се провалили тотално на теста за лоялност. Понижават в ранг началника на свиленградската митница, ръководителят на пункта в Капитан Андреево и шефът на „арестуваната“ смяна – аут от постовете. Уволняват 8-те, обвинени за подкуп

Митницата в Свиленград ще бъде закрита, ако корупционните практики в нея не бъдат прекратени. В момента тече анализ на работата и на кадровия състав и ако до два-три месеца положението не се промени и няма кадрови ресурс, тукашното управление ще бъде ликвидирано. Това стана ясно на близо двучасова пресконференция в сряда, която даде в Свиленград директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

В четвъртък, 31 май, министърът на финансите Симеон Дянков обаче определи многократно по-малък срок за вземане на управленското решение. Свиленградската митница може да престане да съществува в този вид и да се прехвърли към Бургас или към Пловдив, да се раздели. „Ще знаем някъде до седмица какво точно ще се случи с нея”, каза Дянков. Бургас е по-близкото разстояние, обясни той. През 2009 г. направихме пет териториални дирекции, Бургаската е една от най големите и идеята може би е вместо да има дирекция в Свиленград, тя директно да е подчинена на Бургас или Пловдив, допълни министърът. Тук

ще останат да функционират само митнически бюра и пункт.

Причина митницата в Свиленград, която е с многолетна история, да бъде бастисана е провалът на служителите от тукашното управление на теста за лоялност, на който бяха подложени. Това се очерта като основен мотив на пресконференцията, дадена от Ваньо Танов. Той посочи, че само така може да бъдат освободени от работа неиздържалите теста митничари, включително и тези, които са замесени или се подозират във вземане на подкупи. Иначе законът не му позволявал да ги уволни.

В продължение на 3 дни всичките 270 митничари преминаха тест за интегритет. Повод за масовото препитване стана зрелищна акция на ГДБОП и прокуратурата под кодовото название „Митници“, при която на 2 май т. г. на ГКПП Капитан Андреево бе задържана цяла митническа смяна, а срещу 8 служители бяха повдигнати обвинения в участие в организирана престъпна група с цел вземане на подкупи, вещно укривателство и др. Тези осем души ще бъдат уволнени, обяви Танов. Предложението на дисциплинарния съвет е наказанието да бъде наложено за уронването на престижа на Агенция „Митници“.

Ваньо Танов съобщи, че резултатите от теста в тукашното управление са „плачевни”.

17% от служителите са се провалили тотално, т. е. резултатите показвали, че многократно са участвали в корупционни схеми. 40% от всички митничари пък признали, че са правили нарушения на закона между 5 и 10 пъти. Тълкуванието на психолозите на митницата на този факт е, че са вземали подкуп или са наблюдавали как техни колеги неведнъж са вземали рушвети. Освен това смятали, че е нормално да се лъже и краде като цяло в държавата. 90% от митничарите заявили, че под никакъв претекст не биха издали колеги дори и да знаят, че участват в корупционни схеми, т. е. нравствеността им била нарушена. Според психолога на митниците Маргарита Германова, която е провела теста за лоялност в Свиленград, тези

90% от миналите препитването служители са неморални.

„Не може да имаш 30-годишен брак, а да отговаряш, че никога не си се карал с жена си“, даде пример за някои от отговорите на митничарите генералът. Той обяви и санкциите, които налага след извършената проверка на работата на митницата, предизвикана по повод спецоперацията на 2 май.

С понижение в ранг е наказан началникът

на свиленградската митница Тодор Караиванов. Според Закона за държавния служител това е последно предупреждение преди дисциплинарно уволнение. Ако Караиванов бъде санкциониран още веднъж, ще се прости с ръководния пост. Той обаче постигнал резултат на теста за лоялност, по-добър и от показания на конкурса за заемане на длъжността, именно затова генералът го оставил на поста. Отлично се представил на препитването и неговият заместник Георги Костадинов.

Понижени в ранг и свалени от длъжността са началникът на митническия пункт Капитан Андреево Господин Господинов и началникът на „арестуваната“ при акция „Митници“ смяна Димитър Костов. Те ще продължат да работят в системата, но на по-ниско ниво в йерархията. Господинов става инспектор в отдел „Митнически режими и процедури“, а Костов – редови митничар. Временно, до провеждането на конкурс, ръководството на МП Капитан Андреево се поема от зам.-началника на митницата Георги Костадинов. От длъжност е отстранена и началничката на отдел „Митническо разследване и разузнаване“ Ани Златанова, чийто съпруг Георги Златанов бе задържан при акция „Митници“.

СМ


{jathumbnail off}