20
Пон, Май
29 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

obsСДС и БСП излязоха с нарочни декларации в защита на тукашното териториално управление

Свикват на извънредно заседание общинския съвет в Свиленград заради обявеното от директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов вероятно закриване на тукашното териториално митническо управление и преминаването му под шапката на Пловдив и Бургас.

Очаква се местните депутати да приемат декларация за запазването на свиленградската митница като административна единица, не е изключено да настояват и за преместване на Главното митническо управление от София тук. Извънредната сесия е насрочена за понеделник от 10 часа и е с една-единствена точка в дневния ред, а идеята за нея се зародила на изнесеното заседание на ОбС, което се проведе в Старозагорските минерални бани.

Заседанието ще бъде свикано от председателя Георги Еленков по искане на повече от 1/3 от общинските съветници. До края на работния ден в четвъртък под заявката за тази сесия се бяха подписали 11 народни избраници – Христо Щерев, Недялка Георгиева, Михаил Милев и Златомир Костадинов от БСП, Елена Балъкчиева, Живко Проданов и Цветан Налбантов от Коалиция „За Свиленград“, Николина Пехливанова и Никола Николов от ЗС „Александър Стамболийски“, Николай Георгиев от ДПС и Васко Василев от РЗС. Очаква се списъкът да набъбне още в оставащия един работен ден до края на седмицата.

С нарочни декларации в подкрепа на Митница Свиленград излязоха и общинските организации на СДС и БСП. /Декларациите публикуваме отделно./ Двете политически сили са против разформироването на ведомството, като изрично посочват важното му геостратегическо положение. От местната организация на управляващата партия ГЕРБ не изразиха официална позиция, но секретарят и председател на Общинския съвет Георги Еленков заяви пред „Старият мост“, потърсен за коментар: „До закриването на работни места в митницата няма да се стигне“.

Против прекратяване на съществуването на митницата са и читатели на „Старият мост“. 67 на сто от участниците в анкетата на електронното издание на вестника са отговорили категорично „не“ на въпроса „Трябва ли да се закрие свиленградската митница?“.

СМ