17
Пон, Юни
25 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

mitnica-200x256На други 3 възстановени търсят работни места в митницата

Двама служители от свиленградската митница са уволнени по предложение на Дисциплинарния съвет. Задържаният по време на операция „Митници“ на 2 май т. г. Николай Колев от Харманли е освободен от работа заради уронване престижа на Агенция „Митници“.

Твърди се, че е махнат от служба заради публикации в медиите. Колев бе единственият от осемте арестувани, който бе освободен под парична гаранция от 5 000 лева. По време на гледане на мярката му за неотклонение неговата съпруга се жалва пред журналисти от поведението на полицаите. "Нахлуха посреднощ без да покажат никакви документи за обиск!", оплака се тя. Колева обясни, че тя и децата били в къщата на баща й. Именно там бе намерен сейф с 5 хиляди лева, за които пари се предполага че са от рушветите.
"Парите са мои, дала съм документи за техния произход на адвоката си", обясни жената на харманлиеца. Тя каза, че работи като агент на австрийска животозастрахователна фирма и заплатата й е към 5 000 лева. Колева твърди също, че намерените долари в касата също са нейни. Тя обръщала пари във валута, защото пътувала често до Австрия и по света. Митничарската съпруга изплака, че при обиските е останала без нито един лев, тя и децата й нямали пари за хляб и била принудена да проси от роднини.

Заповедта за уволнението на Николай Колев не бе получена официално в свиленградската митница до четвъртък включително.

Депеша обаче има за Васил Георгиев – Гюрджума. Вътрешна проверка открила, че на негово име се води фирма, която била закрита, но все още не била отписана от регистъра БУЛСТАТ. По тази причина е освободен от митницата. Георгиев бил назначен на извънщатна изпълнителска длъжност по ПМС № 66 и получавал минималната за страната заплата.

С уволнението на двамата фактически се освобождава само една бройка по щатното разписание, а са необходими шест, за да бъдат назначени върнати сега от съда омахани митничари.

Тази седмица стана ясно, че Върховният касационен съд възстановява на работа нови трима съкратени служители от свиленградската митница. Младши специалистът Стоян Колев, митническият сътрудник Пеньо Пальонов и техническият сътрудник Миглена Мутушева тепърва ще подават заявления до директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов да бъдат назначени във ведомството.

Други трима, пак върнати от съда, пък са се явили вече на работа. На 5 юни е отишъл Атанас Атанасов – Пъстрогореца, а на следващия ден – Димитър Тонев и Петър Грозев. Трябва да им бъдат намерени работни места, за които да се подпишат допълнителни споразумения. Проблемът е сериозен, тъй като щатът на митницата е попълнен и свободни бройки няма. Не е изключено да има съкращения, за да се овакантят позиции за възстановените.

СМ

{jathumbnail off}