05
Сря, Окт
24 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

mitnicaСпоред Ваньо Танов Манафъков и Раковски са се самоуволнили

Вече две седмици митническите служители Георги Манафъков и Георги Раковски не са допускани на работните им места.

Двамата всеки ден ходят в управлението в кв. Гарата, но не могат да влязат в кабинета, в който доскоро са работили, тъй като патронът на бравата е сменен. На служителите в митницата е забранено да ги допускат вътре, тетрадките за присъствие и за всекидневно вписване на джобните пари са преместени на места, до които достъпът за Манафъков и Раковски не е разрешен, каза адвокат на един от потърпевшите.

Служителите са сезирали прокуратурата и Инспекцията по труда в Хасково за ситуацията, в която са поставени. „Има такава жалба, разпоредили сме проверка“, потвърдиха от държавното обвинение. От Инспекцията по труда пък казаха, че ще се произнесат по случая в законоустановения срок. В четвъртък от двете институции са извършили проверка на място в свиленградската митница. Полицаите са снели обяснения от служители в управлението, в понеделник отново ще посети ведомството по повод жалбата.

Двамата митничари не са получили заповеди за уволнение, не са подавали и молби за напускане. Манафъков и Раковски са възстановени от съда на работа в митницата, след като бяха съкратени. Те са били назначени в администрацията преди два месеца. Както „Старият мост“ писа, от 22 май обаче те фактически не могат да изпълняват служебните си задължения, тъй като на 7 май са отказали да подпишат допълнителни споразумения към трудовите си договори за конкретизиране на работното място.

„Няма незаконосъобразност в случая. Въпросните двама служители са освободени през 2009 г. Съдът ги възстановява. От 2009 г. Митница Свиленград има щатно разписание, поименно щатно разписание, длъжностна характеристика за всяка длъжност, а съдът ги възстановява в Митница Свиленград. Те имат основни трудови договори, но не са свободни електрони, а трябва да се намират в отдел, сектор, пункт, бюро и т. н. – отговори Ваньо Танов на въпрос на „Старият мост“ как ще коментира казуса и защо се е стигнало до това незаконосъобразно положение. - Поканени са да подпишат допълнителни споразумения, каквито са подписали всички служители. Реално, неподписвайки допълнителните споразумения, те се отказват от работа. Аз не ги уволнявам, те са самоуволнени. Няма да бъдат допуснати повече на работа.“

СМ

{jathumbnail off}