28
Съб, Ное
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

mitnica-200x256Служителите са поставени под 3-месечен мониторинг

След като общинските съвети на БСП и СДС в Свиленград излязоха с нарочни декларации против закриването на свиленградската митница, а общинският съвет бе свикан на извънредна сесия, управляващите се спешиха и скоростно излязоха с решение.

Митница Свиленград няма да бъде закривана, но през следващите 3 месеца служителите ще бъдат поставени под сериозен мониторинг, който ще констатира компетенциите и професионализма им при изпълнение на задълженията, съобщи областният управител Ирена Узунова на специална пресконференция.

„Държавата, Министерството на финансите и Агенция „Митници" ще включат допълнителен ресурс за обучение на всички служители на митницата, които отново ще бъдат тествани", допълни губернаторката. По думите й през последната седмица са водени няколко разговора с шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов и финансовият министър Симеон Дянков с цел да се съхранят работните места. Това е последен шанс за Митница Свиленград, обясни Ирена Узунова. Тя призова администрацията да работи на европейско ниво, за да може хората да докажат, че митницата не е само място за корупционни практики.

Очаквам между 18 и 22 юни на ГКПП Капитан Андреево да бъде обявено, че от юли започва цялостна реконструкция на граничния пункт, каза още Узунова пред журналисти и изрази надежда, че до есента на следващата година ремонтът ще завърши и граничният ни пункт по нищо няма да отстъпва на турския Капъкуле като удобства и обслужване. Ще бъдат разрушени част от сградите и ще бъдат изградени нови административни помещения и нова инфраструктура, уточни Узунова. Не е ясно обаче какъв ще е режимът на преминаване, докато трае реконструкцията.

В същото време директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов отново повтори тезата си, че в района няма достатъчно кадрови потенциал за митницата и съставът е недокомплектован. В интервю той сподели идеята на бъдещите митничари да бъдат предоставяни държавни жилища: „Ние търсим да намерим жилища в този регион и, когато обявяваме следващия път конкурс, да могат да кандидатстват и други хора от страната, при условие че им е осигурено жилище. Защото заплатите не са толкова големи, че да плащаш наем...“

С двама нови разследващи инспектори ще се попълни щатният състав на свиленградската митница. До интервю на 14 юни бяха допуснати 9 кандидати, като 4 – 5 от тях са се представили отлично. Измежду тях ще бъдат подбрани новите двама служители.

СМ


{jathumbnail off}