23
Чет, Май
21 Нови статии

Колоездене
Инструменти
Шрифт

Инициативата се провежда за 19-а година по повод Деня на Европа

Около стотина души се включиха в ХIX-ата колообиколка за Деня на Европа (9 май), организирана от Община Свиленград и местния колоездачен клуб „Колорит“.

Предишни години форумът имаше международен характер и включваше Турция и Гърция, но заради Ковид епидемията за втори пореден път е само в България. През 2020 г. пък спортното събитие изобщо не се състоя.

Първоначално е било планирано маршрутът да е до Маджарово, но организаторите са решили да го съкратят и да бъде до Орешец предвид разнообразието от възрастови групи. Тези, които желаят, могат да продължат и до Маджарово.

Да участват във велоинициативата „Европа на колела“ в Свиленград дойдоха желаещи от всички краища на България - София, Пловдив, Бургас, Ямбол, Казанлък, Димитровград, Хасково и др. Сред колоездачите има и такива на над 60-годишна възраст, като разпознахме 76-годишния свиленградчанин Митко Петров, който е един от последните велотреньори от старото поколение и редовен участник в обиколката. Той е дядо на небезизвестния фоторепортер на "Старият мост" - Христо Русев, който тази година също се включи в спортната инициатива. Впрочем, маршрутът никак няма да затрудни Митко Петров, тъй като мъжът почти всяка неделя не пропуска да излезе на разходка с колелото си, изминавайки по около 100-тина километра.

Колоездачите потеглиха от сградата на Общинската администрация в 08:00 ч. Около обяд ще пристигнат в с. Орешец, където е предвидена зона за почивка и обяд. Очаква се да се завърнат в Свиленград към 16:00 ч. За безопасността на участниците, патрулна кола ще съпровожда колоната. В бус пък са сложени резервни части и гуми, ако има технически проблеми. Осигурен е и механик.