22
Нед, Май
27 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Общински и частни стационари подготвят национален протест

Над 9 000 жители на общината се подписаха само за няколко дни в защита на свиленградската болница. Това съобщи управителят на тукашното здравно заведение д-р Димитър Ермов. 73 487  от събраните над 120 000 парафа от цялата страна, сред които и тукашните, бяха внесени в понеделник в Министерския съвет. Останалите ще бъдат изпратени по пощата.

Както „Старият мост“ писа, общинските болници са изправени пред сериозен проблем, след като Здравната каса им изплати едва 50 % от заработените пари за декември. Така ще бъде и с бюджетите за 2010 г. При това положение според медицинските управители, които се  събраха в Свиленград миналата седмица по инициатива на д-р Ермов, стационарите ще просъществуват 2-3 месеца, след което ще фалират.

Проблемът си остава, Здравната каса продължава да не ни плаща парите, каза д-р Ермов. Дори за януари от там ни поискаха непопълнени бланките за фактури, допълни той.

На 8 февруари управители на общински болници от цялата страна се събраха в София на среща. На нея бе решено заедно с частните стационари да се подготви национален протест, ако не бъдат удовлетворени исканията им. Медиците настояват за незабавни промени в законодателството, които да поставят всички заведения в благоприятна конкурентна среда, премахване на изискването на Здравната каса за двама специалисти по клинична пътека, премахване на делегираните бюджети, връщане на бюджета за здравеопазване от 2009 г. Ако до 17,00 часа в понеделник /15 февруари/ не получат удовлетворителен отговор от правителството, стационарите ще обявят ден за национален протест.

Както „Старият мост“ писа, на срещата в Свиленград пък бе решено да се изпрати протестно писмо до Комисията за защита на конкуренцията, тъй като според медицинските управители няма равнопоставеност между здравните заведения, защото се орязват бюджетите на общинските за сметка на областните и университетските.

СМ