17
Сря, Авг
24 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

-        Д-р Ацев, с екип на Университетската болница „Света Екатерина“ вече два дни извършвате прегледи в Свиленград. Каква е причината да дойдете точно тук?

-        Нашият директор проф. Начев и д-р Димитър Ермов са добри приятели от студентските години. Между тях е възникнала идеята за кардиологични прегледи на място и ние решихме да дойдем и да помогнем с диагностицирането и лечението на заболяванията в Свиленградския район. Знае се, че в България сърдечно-съдовите заболявания са на първо място, а пък ние сме специализирана университетска болница по сърдечно-съдови заболявания с много голям опит и решихме да скъсим пътя на пациентите от отдалечен район, какъвто е Свиленград, до най-високотехнологичната болница в България.

-        Правили ли сте такива изнесени прегледи и в други градове?

-        Прилагали сме тази практика на много места в страната и се оказва, че болните хора и местните колеги имат нужда от нашата помощ.

-        Тук сте три екипа, доколкото знам...

-        Тук сме един екип, но с трима доктори и с две сестри, носим ехокардиограф с ултразвук и ЕКГ-апарат. Но тук също има необходимата апаратура, така че това ни подпомогна.

-        Запълнен ли беше графикът?

-        О, вчера ние сме работили до девет часа вечерта, днес / Бел. ред. - събота/ продължаваме и виждам тенденцията е да прегледаме около 150 души за два дни.

-        В този кратък период от време може ли да се отдели достатъчно внимание на един пациент?

-        Използвайки досегашния си опит,  успяваме да прегледаме качествено приблизително това число пациенти. Много от тях вече са били пациенти на кардиологични клиники, имат документация, други имат необходимост от корекция на терапията, така че са различни случаите, но успяваме да дадем максималното.

-        Прегледите са безвъзмездни напълно за хората, и все пак кой поема разходите?

-        Командировъчните се поемат от нашата болница „Света Екатерина“. Пациентите не плащат. Не само  че тук не плащат, но тези, които сме насочили при нас за допълнителна диагностика, изследвания и лечение или операции, отиват с талони от личния лекар и не се налага да заплащат нищо в болницата.

-        Какви са впечатленията ви от вчерашния и днешния ден - здрави ли са свиленградчани?

-        Не. Аз не знам дали популацията, която ние изследваме, е предимно със сърдечни заболявания, но практически здрав човек не е преминал през нас. Всички, които сме прегледали, имат някакъв проблем. Разбира се, най-голям е броят на хипертониците, но ми направи впечатление големият процент от хора, които се нуждаят от специфични високоспециализирани изследвания, каквото е коронарографията, и високият процент на пациенти, които се нуждаят от операция. Някъде около от 30 до 40 процента от хората се нуждаят от такива високоспециализирани изследвания.

-        Добре, как си го обяснявате това?

-        На българския народ му липсва профилактика, това е доказан факт. Поради тази причина ние сме на първите места в Европа по сърдечно-съдови заболявания. Факт е, че се увеличава наднорменото тегло, факт е, че диабетът се увеличава, всичко това е предпоставка за сърдечно-съдови заболявания.

-        Имахте ли случаи, при които сега се откриват заболяванията?

-        Да, имахме сериозни случаи. Хората мислят, че са здрави, но усещат някакъв проблем, идват и се установява, че имат сериозен проблем. Това, което ми прави впечатление е, че честотата на запуснатите случаи е много голяма. Дори не липсват такива, които се нуждаят от неотложна намеса. Защото освен този човек, които замина днес за София, имаше и друг, който от един месец има оплаквания – болки, и се нуждае от спешна интервенция. Преди това се е лекувал с лекарства, но проблемът му не може да се реши само медикаментозно, трябва допълнителна диагностика и лечение.

-        Вие казахте, че сме на първите места по сърдечно-съдови заболявания и по инсулти.  Защо българинът е докаран до това положение?

-        Българинът се храни неправилно, българинът е в стрес, здравната култура не е на необходимото ниво, голям е процентът на тютюнопушачите, много хора употребяват алкохол системно и прекомерно, наднорменото тегло е доста разпространено сред хората, и естествено, неудачите в здравната система си оказват своето въздействие.

-        Здравната реформа, за която сега се говори, в правилна посока ли се движи според вас?

-        Аз като всички останали колеги съм доста объркан в преценката си по простата причина, че нямаме стратегически план как ще се развива здравната реформа, нито някаква поетапна програма в какви срокове какво трябва да се извърши.  Моето мнение е, че трябва да се познават първо местните проблеми – на болните, на пациентите, на здравната мрежа и да се отива към обобщаването им на по-високо ниво, като се даде свобода на болниците, на местните здравни структури да решават специфичните проблеми на място. Ето сега например ние говорихме с д-р Ермов, че при тази патология, която съществува в Свиленград по отношение на сърдечно – съдовите заболявания, изграждането на съвременна кардиология с възможност за извършването на инвазивни процедури, диагностика и лечение е просто една необходимост. Имайки предвид отдалечеността на района и големината му, имайки предвид базата, която според мен е на едно по-високо от средното ниво за страната, плюс обезпечението с кадри и възможността да се състави екип с външни специалисти в тази дейност, една лаборатория по инвазивна диагностика спокойно би играла една много сериозна роля за лечението на тези заболявания в района, което би облекчило населението.

-        Дали е по силите на една болница като нашата да си позволи изграждането на такава лаборатория?

-        По силите на болницата е да изгради една такава структура с уговорката, че това може да стане по различни начини – с външен инвеститор, публично-частно партньорство или пък пък със собствени средства.

-        Значи според вас е необходимо тук такава структура да бъде изградена.

-        Отчитайки нивото на заболеваемост и на сърдечно-съдовите заболявания тук и нашите лични впечатления, смятам, че една такава структура би помогнала много за намаляване на смъртността при спешните кардиологични състояния и за редуциране на инвалидизацията от тези заболявания при много от пациентите.

-        Ако трябва с една дума да определите състоянието на тези заболявания тук, сравнено със страната?

-        Над средното ниво за страната. Прави ми впечатление, че точно граничните райони имат по-голяма заболеваемост от средната за страната.

Интервюто взе:

Николай КОЛЕВ