09
Пет, Дек
29 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Здравната каса оряза с 50 % бюджета на стационарите. Медицински управители подписаха в Свиленград протестно писмо до Комисията за защита на конкуренцията

Общинските болници са обречени на фалит. За декември стационарите, сред които и свиленградският, са получили от Здравната каса едва 50 % от заработените пари. Така ще бъде и с бюджетите за 2010 г. Проблемът не засяга областните и университетските болници, на които средствата са преведени на 100 %. Това стана ясно на среща на управителите на 12 общински болници в страната, която се проведе в Свиленград по инициатива на шефа на тукашното здравно заведение д-р Димитър Ермов.

На събирането присъстваха д-р Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за защита правата в здравеопазването и директорът на частната хирургична болница „Света Богородица“ д-р Николай Болтаджиев от сдружението на частните стационари.

Получихме едва от 50 % от заработените пари за декември, така е с повечето общински болници, заяви д-р Ермов. Ние сме изправени пред въпроса как ще се издържаме, ако продължават да се орязват бюджетите ни, допълни той. Както е известно, свиленградската болница е сред най-добите в страната, оборудвана е с необходимата техника, има и достатъчно специалисти. Управителят на тукашното здравно заведение подчерта, че ще настоява за деблокиране на 350 млн. лв. от резерва на Здравната каса. Тези пари ни бяха обещани, пари за здравеопазване има – 1,5 млрд. лв. са блокирани в БНБ като фискален резерв, те са дадени от данъкоплатците за здраве, а не да се балансира с тях бюджетът, каза д-р Ермов.

Подобни мнения изказаха управителите на болниците в Нова Загора, Асеновград, Първомай, Пирдоп, Харманли, Раднево, Поморие и др. Според тях с такива бюджети стационарите ще просъществуват 2-3 месеца и в крайна сметка ще фалират. Стана ясно също, че в общинските болници се лекуват две трети от населението на България, а парите, които се отделят за тях са едва 27 % от бюджета на Здравната каса. Управителят на болницата в Харманли д-р Динко Генев подчерта, че проблемът засяга общинските болници, докато на областните и университетските парите са изплатени на 100 %. Трябва да има протест едновременно в цялата страна, за да си защитим интересите, ако щете въстание го наречете, каза той.

Според д-р Стойчо Кацаров е чиста манипулация, че няма пари за здравеопазване. Той подчерта, че бюджетът за 2010 г. е гласуван с 800 млн. лв. излишък. По думите му с орязването на бюджетите няма да се реализира никаква икономия. Причината е, че Здравната каса плаща на брой преминали пациенти по съответната клинична пътека. По тази схема, която са замислили, единственият начин да се спестят пари е като се намали броят на пациентите, а не броят на болниците, каза шефът на Центъра за защита правата в здравеопазването. Той изнесе данни на Здравната каса, според които 1,7 млн. пациенти са лекувани в болниците миналата година, очаквал се същият брой и през 2010 г. За лечението им през 2009 г. Здравната каса е платила 1,075 млрд. лв., а тази година смята да даде 826 млн. лв. или с 20 % по-малко. Явно се разчита на това, че след като се закрият здравни заведения, много от тия хора просто няма да постъпят в болница, каза д-р Кацаров. Резултатите ще са увеличаване на инвалидизацията и смъртността, подчерта той. Според него изискването да има двама специалисти по клинична пътека, както и разпределението на бюджетите на болниците са незаконни. Подчертано бе, че здравното обслужване в общинските болници е качествено. Всички те имат разрешение за извършване на болнична медицинска помощ, което се издава от министъра, и са акредитирани. Досега пациентите имаха право да избират къде да се лекуват, тъй като от 2000 г. се премахна районирането, каза д-р Кацаров. На въпрос на „Старият мост“ как си обяснява орязването на бюджетите на общинските болници д-р Кацаров заяви, че според него това се прави от неразбиране. Изглежда, че двигателят на всички тези въпроси е един човек, който заема поста министър на финансите, явно той няма никаква представа как е изградена системата в България, която е с много дълбоки традиции, каза ръководителят на Центъра за защита правата в здравеопазването. Пак на въпрос на „Старият мост“ не е ли причината в това, че някои болници надписват пациенти, той отговори, че ако това явление съществува, както твърди Здравната каса, то не е подминало нито областните, нито университетските болници и няма да се изкорени със закриването на общинските.

В крайна сметка медицинските управители изготвиха протестно писмо до Комисията за защита на конкуренцията. То бе подписано от шефовете на стационарите, които присъстваха на срещата. Основният проблем, който те поставят в него, е, че няма равнопоставеност между здравните заведения, тъй като се орязват общинските за сметка на областните и университетските. Ако не се вземат мерки, въпросът ще бъде отнесен и до Европейската комисия за защита на конкуренцията. Управителите също взеха решение на 8 февруари в София да се проведе национална среща на общинските болници.

Междувременно в цялата страна върви подписка в защита на здравните заведения. Бланки са разпространени и в Свиленградско. Събраните парафи ще бъдат връчени на премиера Бойко Борисов на 8 февруари.

СМ