Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Очаква се през февруари извънредна имунизация срещу болестта

Три случая на заболели от морбили са регистрирани в тукашната РИОКОЗ. Това съобщи главният епидемиолог в Свиленград д-р Велина Мавродиева. Болестта е засегнала трима братя на възраст 23, 24 и 25 години, които са родом Градец, Сливенско, но пребивават временно в любимецкото село Дъбовец, където работят като дървари.

След като станали ясни положителните резултати от изследванията, 40 жители на Дъбовец и Вълче поле, които са контактували със заболелите, са били имунизирани против морбили. С доказани серологични резултати са и две деца – на 8 и 10 години, от община Харманли, които са посетили личните си лекари в Любимец.

Явно е, че болестта вече идва и при нас от Северна България, каза д-р Мавродиева. Очаква се през февруари да се извърши извънредна имунизация на всички граждани от 1 до 20 години. Засега все още нямаме конкретни разпореждания, морбилната ваксина е доста скъпа, каза д-р Мавродиева. Има много деца и възрастни, които нямат личен лекар и това ще ни създаде проблеми, допълни главният епидемиолог на Свиленград.

Морбили, или т. нар. дребна шарка, е въздушно-капкова инфекция, която се разпространява много бързо, защото всички, които нямат имунитет се разболяват 100 %. Хората, които са преболедували или имат правилно поставени имунизации, са с изграден пожизнен имунитет, обясни д-р Мавродиева. Ваксинацията срещу морбили е в задължителния имунизационен календар и се прави на възраст 13 месеца и на 12 години.

Когато няма усложнения, болестта минава за десетина дни. Възможно е обаче тя да причини тежки пневмонии, енцефалити, както и склерозиращ паненцефалит или бавна вирусна инфекция. Усложненията са сериозни, затова има и починали бебета, чиято смърт е предизвикана от енцефалити, каза д-р Мавродиева.

Заболяването започва с болки в гърлото, кашлица, хрема, температура от 39-40 градуса, конюнктивит. До 5-ия ден се появява характерният обрив, който се разпространява от лицето към долните крайници.

Силно заразната болест засегна миналата година първо областите Разград, Шумен и Силистра, след което и се пренесе в Добрич. В края на 2009 г. епидемия се разрази в Сливенско, където бяха регистрирани и смъртни случаи, а по-късно и в Ямбол, като болните са предимно от ромски произход.

Елена МИХАЛЕВА