Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Четирима спешно изпратени на операция в „Св. Екатерина“, 45 се нуждаят от високоспециализирани изследвания. Според специалистите жителите на пограничните райони по-често боледували от сърце

Шокиращ брой сърдечноболни от общината бе установен при прегледите, извършени от екип специалисти на Университетската болница „Света Екатерина“ в Свиленград.

В продължение на два дни през столичните кардиолози преминаха 145 нашенци, предварително записали се за прием. 100 процента от тях имат заболяване на сърдечно-съдовата система, установиха с тревога лекарите. Те приемаха непрекъснато пациенти в три кабинета абсолютно безплатно, като останаха да работят и до късните вечерни часове.

Четирима от прегледаните бяха изпратени веднага в София, тъй като се оказа, че спешно и неотложно се нуждаят от операция. От специфични високоспециализирани изследвания се нуждаят особено висок процент хора – около 40 на сто от преминалите преглед.  45 свиленградчани са извикани в „Света Екатерина“, където ще им бъде направена коронарография и пр. Голям е и броят на т. нар. запуснати случаи. Преценката на специалистите е, че заболеваемостта тук е над средната за страната. Това било типично за жителите на пограничните райони, които по-често боледували от сърце.

Подобни изнесени прегледи от висококвалифицирани медици се правят за пръв път в Свиленград. Идеята е на управителя на тукашната болница д-р Димитър Ермов, който сподели, че отново ще покани специалистите в Свиленград. От своя страна пък д-р Борислав Ацев, зам.-директор на Университетската болница „Света Екатерина“ заяви пред „Старият мост“, че тукашната болница има база на ниво над средното за страната и има потенциал да изгради крайно необходимата за населението лаборатория по инвазивна диагностика.

Стефка КОЛЕВА