27
Пет, Май
24 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

92 нови случая на заболели от морбили са регистрирани през март, съобщи д-р Велина Мавродиева, главен епидемиолог в РИОКОЗ-Свиленград. Заедно със заразените през февруари 27 души пациентите с тази диагноза стават 119.

От селата най-много са заболелите в Младиново – 30 души. В Щит, Студена, Момково, Пъстрогор и Михалич има единични случаи. В Свиленград през март са регистрирани 37 с морбили, а през февруари – 2. Пациентите са от различни възрастови групи. Сред тях са бебета на 5 и 8 месеца от Свиленград, както и 30-40-годишни граждани, каза д-р Мавродиева. По думите й мъжете били повече от жените.

Регистрираните заболели обаче са тези, които са посетили личните си лекари и са били хоспитализирани. Д-р Мавродиева обясни, че на практика случаите са повече. Много хора обаче прибягвали до самолечение и не търсели медицинска помощ. Прави впечатление също, че голяма част от пациентите нямат имунизации, каза още главният епидемиолог в Свиленград.

В момента ваксини против морбили има както в РИОКОЗ, така и при джипитата. Могат да се имунизират от 13-месечни бебета до 20-годишни. През март са били ваксинирани 428 души от Свиленград и селата.

Морбили, или т. нар. дребна шарка, е въздушно-капкова инфекция, която се разпространява много бързо, защото всички, които нямат имунитет, се разболяват 100 %. Хората, които са преболедували или имат правилно поставени имунизации, са с изграден пожизнен имунитет, каза д-р Мавродиева. Ваксинацията срещу морбили е в задължителния имунизационен календар и се прави на възраст 13 месеца и 12 години.

Когато няма усложнения, болестта минава за десетина дни. Възможно е обаче тя да причини тежки пневмонии, енцефалити и др.

Елена МИХАЛЕВА