24
Пон, Ян
22 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Пет нови случая на заболели от морбили са регистрирани в тукашната РИОКОЗ. Това съобщи главният епидемиолог на Свиленград д-р Велина Мавродиева. Болестта е засегнала братче и сестриче от Любимец, които са на 8 и 11 години. Разболели са се също възрастен и 11-годишно дете от Малко градище. Нов случай има и в Дъбовец. Петимата са контактували със заболели, нормално е и те да се заразят, няма нищо обезпокоително, каза д-р Мавродиева.

Както „Старият мост“ писа, в края на януари бяха регистрирани първите три случая в нашия район. Това бяха трима братя от Градец, Сливенско, които пребивават временно в Дъбовец, където работят като дървосекачи. Така заболелите тук стават общо 8.

Морбили, или т. нар. дребна шарка, е въздушно-капкова инфекция, която се разпространява много бързо, защото всички, които нямат имунитет се разболяват на 100 %. Хората, които са преболедували или имат правилно поставени имунизации, са с изграден пожизнен имунитет, обясни д-р Мавродиева. Ваксинацията срещу морбили е в задължителния имунизационен календар и се прави на възраст 13 месеца и на 12 години.

Когато няма усложнения, болестта минава за десетина дни. Възможно е обаче тя да причини тежки пневмонии, енцефалити и склерозиращ паненцефалит или бавна вирусна инфекция.

Елена МИХАЛЕВА