29
Сря, Юни
12 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Лекари изписвали скъпа ваксина при наличието на безплатни

188 души от общините Свиленград и Любимец са имунизирани против морбили от началото на годината досега. Това съобщи главният епидемиолог от тукашната РИОКОЗ д-р Велина Мавродиева. Ваксинираните са от рисковите групи – хора, които са били контактни на заболели или нямат необходимите имунизации, обясни д-р Мавродиева. По думите й в момента всички лични лекари разполагат с ваксина.

Тя се слага на два пъти – на възраст 13 месеца и на 12 години. Родителите трябва да проверят имунизационните календари на децата си и в случаите когато има пропуск, е необходимо да се обърнат към своите джипита. Ако нямат личен лекар, могат да отидат в РИОКОЗ, където също има ваксина. Засега продължаваме да обхващаме рисковите групи, каза д-р Мавродиева. В средата на март очакваме да получим големи количества от ваксината и ще започнем масова имунизация на всички на възраст от 13 месеца до 20 години, но това ще бъде обявено допълнително, заяви още главният епидемиолог в РИОКОЗ-Свиленград.

Първите случаи на морбили в нашия район бяха регистрирани в Дъбовец в края на миналата година, за което „Старият мост“ писа. Оттогава досега в общините Свиленград и Любимец са заболели общо 41 души. Най-много са в Малко градище – 14, и в Младиново – 12. В Любимец заразените са 7, в Дъбовец – 4, в Свиленград – 3, а във Вълче поле - 1. В Малко градище имаме семейни огнища, в селото са заболели всички членове на две семейства, обясни д-р Мавродиева. В Младиново пък болните са деца с непълен имунизационен статус. Те са родом от Кърджали, Момчилград и Крумовград, но временно пребивават със семействата си в тукашното село. Заболелите в двете общини са от различни възрастови групи, каза д-р Мавродиева.

Ваксината срещу морбили е задължителна. Тя е в имунизационния календар и е напълно безплатна. Такива са и полиомиелитната ваксина, имунизацията против хепатит Б, дифтеткок, приорикс /триваксина/, тетанус и дифтерия, манту, БЦЖ и тетраксин, които също са задължителни за децата. Имам сведения, че понякога се изписва ваксината пентаксим, която включва полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилос, но струва 60 лв., каза д-р Мавродиева. Тази имунизация, както и инфанрикса, не са задължителни и могат да се поставят само ако родителите желаят това, каза д-р Мавродиева. Освен това, по новия имунизационен календар, който ще влезе в сила от 1 април, пентаксъмът също ще бъде включен в задължителните ваксинации и ще бъде безплатен, допълни тя.

Елена МИХАЛЕВА