14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт


malko-gradishteНа жителите в Малко градище им писнало от апаши. Откакто гардовете патрулират, няма нито една кражба

Частна охранителна фирма пази село Малко градище от около месец. На жителите им писнало от постоянните набези на апашите и решили да поемат инициативата в свои ръце.

Така прибегнали до услугите на фирма „Аркус“. Преди всяка сутрин имаше по някой, който да се оплаче, че е ограбен, сподели кметицата Татяна Топалова. „Откакто наехме частната охрана, няма обрана къща. Искам да подчертая, че кварталните полицаи си вършат добре работата, но на практика е невъзможно да са постоянно тук. Трябва да се грижат за спокойствието и на околните села. Все пак на няколко пъти са хващали крадци. По закон обаче ги задържат за 24 часа в участъка, разпитват ги и ги пускат. До вечерта апашите пак са на „терена“. Обсъдихме въпроса за охраната на събрание и гласувахме“, каза още кметицата, която също е обирана на няколко пъти.

В селото има 350 къщи, на 230 от тях вече са залепени предупредителни стикери на охранителната фирма. Таксите не са никак високи – 5 лв. за обитаемо и 10 лв. за наобитаемо жилище на месец. Въпреки че плащаме за охраната, ни излиза по-евтино, отколкото да ни оберат, споделят жителите на селото. Според тях спокойствието им не се измервало с пари. Години наред попадали под набезите на апашите. От железа до телевизори и пари са задиганите вещи. В известното като Малко Разбойниково село не липсват и куриозни случаи. На един му откраднали ракията, а на друг пък свили месото от фризера. Откакто обаче по двама гардове патрулират през нощта, кражбите в селото секнаха, категорични са хората. Проверяваме всеки съмнителен непознат, подчертаха пък от „Аркус“. „Караме го да се легитимира, а ако няма документи или не може да обясни защо е в селото, го ескортираме. Имаме право да задържаме нарушители, като веднага уведомяваме полицията“, уточниха още от фирмата.

Преди да прибегнат до услугите на частни охранители, хората заедно с кметицата пробвали различни варианти, за да подсигурят спокойствието си. По-младите мъже от селото се организирали, за да бдят нощем за реда. На доброволни начала патрулирали известно време, но инициативата не просъществувала дълго. В същото време набезите продължили, а хората, повечето от които самотни пенсионери, не били спокойни. Тогава взели решението да наемат фирма „Аркус“. Така Малко градище става първото село в Хасковска област и едно от редките в страната с частна охрана.

Диляна ЦВЕТКОВА

 Сн.: Уикипедия