25
Вт, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 

Очаква се да назначат още 10 – 12 души персонал

Безплатна храна, сготвена на място, вече ще получават кандидат-бежанците в Транзитния център край с. Пъстрогор от 1 февруари. Средствата са осигурени от европейски институции и вече има разчетен бюджет, но още не може да се каже каква ще е дневната разкладка.

В лагера има оборудвано кухненско помещение и столова, тъй като по първоначален проект той е трябвало да бъде от затворен тип като този в Любимец. След това статутът му е сменен и държавата не е задължена да осигурява храна на имигрантите.

Сега с малко дооборудване кухнята ще влезе в действие. В нея ще се приготвят традиционни арабски ястия, без свинско и блажно. Отделно на настанените в Центъра ще се дават полагащите им се 65 лв. месечно, поясни директорът Желю Желев.

С отварянето на кухнята при всички положения ще се наложи наемането на персонал от 6 – 7 души. Възможно е дотогава първоначално да готвят командировани отвън. Храната ще се приготвя според броя на настанените за деня.

В лагера в Пъстрогор в момента всичко е спокойно и нормално. Характерното е, че вече много по-бързо чужденците получават статут. Разрешенията излизат за около месец, освен ако не се налагат допълнителни проверки в страните, от които идват. Така имигрантите вече могат да се изнесат от лагера, да започнат работа и т. н. Така например към 20 януари в Пъстрогор са били настанени 350 души, от които 133 деца, предимно от Сирия, но и от Сомалия, Еритрея, Мали, Афганистан, Ирак, Алжир и др. Два дни по-късно голяма 70 души са получили статут и в лагера са останали 280. В същото време след затягане на режима на границата рязко е намалял броят на пристигащите за настаняване. Имало дни, в които нито един имигрант не е постъпвал. Припомняме, че само преди един-два месеца тук имаше пик – настанени бяха 480 души.

Желев очаква промени в структурата, които да доведат до създаване на своеобразно мини счетоводство, което да решава най-належащи проблеми като дребни ремонти и др. Така заедно с кухненския персонал вероятно ще бъдат назначени 10 – 12 души.

От Държавната агенция за бежанците са обещали от януари повишаване на заплатите на персонала в транзитните центрове. Очаква се възнагражденията да скочат с 15%.

СМ