14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Мегаделото за крадените плазми тръгва отново на 30 януари в Харманли

Служителят от жп гара Свиленград Николай Тодоров осъди държавата в лицето на Прокуратурата на Република България. Пловдивският районен съд постанови на Тодоров да бъде изплатено обезщетение в размер на 4 500 лв. без лихвите. Прокуратурата е протестирала решението на по-горна инстанция. Адвокатът на Тодоров също е подал възражение, тъй като смята, че присъдената сума е ниска.

Николай Тодоров бе един от шестимата жепейци и полицаи, срещу които в началото на 2009 г. бе повдигнато обвинение за кражба на 53 плазмени телевизора от влакова композиция на жп гара Свиленград. Районният съд връща обаче делото във Военна прокуратура за отстраняване на допуснати нередности в обвинителния акт. Военните прокурори провеждат допълнително разследване и внасят нов обвинителен акт, но вече с петима обвиняеми, без Николай Тодоров. Това му дава повод да подаде искова молба срещу Прокуратурата на Република България за незаконно повдигане на обвинение и претърпени в резултат на това неимуществени вреди.

Делото срещу останалите петима се точи до края на 2012 г., когато всички те бяха оправдани след изслушването на 49 свидетели и 5 вещи лица. Двама от тях ще заведат искови молби за обезщетения за нанесени неимуществени щети в размер на по над 20 000 лева.

Междувременно стана ясно, че на 30 януари в Харманли процесът срещу жепейците тръгва отново. Както „Старият мост“ писа, Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото срещу петима бивши жепейци от Свиленград, обвинени и оневинени за кражба на плазмени телевизори. Оправдателната присъда на петимата - Добромир Радев, Николай Димитров Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов, бе отменена.

Мотивите на ВКС за възобновяване на прословутото дело бяха, че са допуснати съществени процесуални решения, не са събрани нужните доказателства и др. Всички местни съдии си дадоха отвод, затова делото ще се гледа в Харманли.

СМ