17
Пон, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За шеста поредна година в Свиленград започва раздаването на пакетите с безплатни храни от Европа. С акцията на БЧК се цели да бъдат подпомогнати най-уязвимите социални групи, както и да се оползотворят неизползваните интервенционни запаси на Евросъюза. Помощите се раздават на два транша. Първият започва на 15 октомври и ще продължи до 31-ви същия месец.

Провизиите могат да се получат между 9 и 15 часа. Важното тази година е, че продуктите ще се складират в ПГССИ „Христо Ботев“, откъде могат да бъдат взети от правоимащите. В селата от общината пък кметовете ще раздават пакетите на социално слабите.

787 души в община Свиленград и 616 в Любимец ще получат хранителни запаси, като броят им е по-голям от миналата година. Повечето реципиенти в списъка за 2013 г. се дължи на това, че в него се включват нови две групи нуждаещи се. Едната е от лица, на които е отказано отпускане на целева помощ за отопление за настоящия отоплителен сезон, но доходът им не надвишава официално определената линия на бедност за съответната година - 236 лв. Ветераните от войните също ще имат право на хранителните запаси от ЕС. Останалите групи лица, на които се полагат пакетите, остават непроменени. Всеки, включен в програмата, ще получи срещу подпис и документ за самоличност общо 25,150 кг хранителни продукти – 3 кг ориз, 4 кг брашно, 5 кг захар, 5 литра олио, 1 кг зрял фасул, 2 кг леща, 2 кг конфитюр, 1,5 кг пчелен мед, 900 г вафли и 750 г картофено пюре.

Продуктите от втория транш на европейските хранителни помощи ще бъдат раздавани още в началото на декември. След окончателното приключване на програмата за тази година нераздадените хранителни продукти ще бъдат предоставени по списък, одобрен от ДФ „Земеделие“, на социални и психиатрични заведения в цялата страна.

Диляна ЦВЕТКОВА