17
Сря, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

DSCN2112-11Първа копка на канализацията в кв. Гарата удариха кметът Георги Манолов и ръководителят на управляващия орган на оперативна програма "Околна среда" Малина Крумова. На събитието присъстваха още зам.-областният управител на Хасково Иван Станчев, депутатът от листата на БСП – Хасково Жара Пенева, председателят на ОбС-Свиленград Георги Еленков и др. Архиерейският наместник на Свиленград отец Константин отслужи водосвет.

"Хубаво е след толкова дълги години на обещания сега да застана пред вас и да дам старт на канализацията на Гарата - каза Георги Манолов преди да забие кирката в земята.- Сред вас виждам и лица, които не ми вярваха и дори спореха с мен, защото мислеха, че искам да отбия номера и да изкарам мандата си". По думите на кмета най-много средства от големия воден проект ще бъдат усвоени тук. "Трябва обаче да бъдете много търпеливи, защото ще претърпите големи неудобства заради прокарването на тръбите", заяви пред гаралийци Манолов.

Ще бъде изградена 21 км канализационна мрежа, обхващаща целия квартал, и ще се реконструират водопроводи с дължина 13 километра. Ще бъдат направени две заустващи съоръжения, както и две нови канални помпени станции. Съществуващата помпена станция на левия бряг на река Марица ще бъде напълно реконструирана и модерно оборудвана. Проектот предвижда също в квартал „Гебран” да бъде завършена канализационна мрежа от 2 км и да се обновят 2 км водопроводи. Предстои още строителство на пречиствателна станция за отпадъчни води с отстраняване на азот и фосфор и довеждаща инфраструктура.

Очаква се строителството да завърши до края на 2014 година.

Това е най-големият проект по Оперативна програма „Околна среда” в Хасковска област. Общата му стойност е 48 132 968,14 лв.

 

Повече подробности за проекта четете в новия брой на “Стрият мост”.