25
Вт, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Видният предприемач и инвеститор Фуат Гювен е сътрудничил на комунистическите тайни служби. Това става ясно от решение на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия. Фуат Гювен е проверен в качеството му на шеф на "Търговска банка Д" АД, която преди се наричаше "Демирбанк (България)" АД.

В решението на Комисията Гювен е обявен като Фуат Хюсниев Османов, както е пълното му име. В кратката информация по това решение става ясно, че Фуат Гювен е бил вербуван да помага на репресивния апарат през 1975 г., когато все още е живеел в Момчилград. Едва 20-годишен той започва да сътрудничи на службите като секретен агент Ахил. Снет е от отчет през 1978 г. През 1990-а година е внесено предложение за унищожаване на личното му дело.

Фуат Гювен е крупен инвеститор в Свиленград. Той е собственик на комплекс „Свилена“, газоразпределителното дружество „Свиленград Газ“ АД, негови са и Търговска банка D и бензиностанцията в бившата Безмитна зона. Бизнесменът е известен и с редица благотворителни жестове тук. Последното му дарение бе за благоустрояване на площада пред сградата и за направата на фонтан, както и за развитие на ловния туризъм и спорта. Той направи този жест след като закупи голямата административна сграда в центъра на Свиленград. С дарени от Гювен 55 000 лв. бе ремонтиран най-старият православен храм тук - „Живоприемний источник“.

СМ