19
Сря, Юни
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

5-годишните деца в някои от детските градини в Свиленград все още са без учебни помагала. За проблема в редакцията на „Старият мост“ сигнализираха родители на малчугани. Забавянето се дължи на това, че до последно не се знаеше дали 5-годишните деца ще подлежат на задължителна подготовка или не, обясни Веселина Чукачева, директор на ЦДГ „Радост“, където засега малчуганите нямат помагала. Наложи се да изчакаме, тъй като имаше вероятност да бъдем включени в пилотен проект и да получим тетрадките безплатно, допълни тя.

Това обаче не станало. По думите на директорката сега се събират пари от родителите, като необходимите пособия ще бъдат поръчани на издателството. От там ще ни ги доставят за 2-3 дни и следващата седмица очаквам вече да сме снабдени, каза Чукачева.

От ЦДГ „Снежанка“ са направили поръчката, като една част вече са получени. Очакваме скоро да бъдат доставени и останалите, каза директорката Надя Иванова. ЦДГ „Слънце“ и ОДЗ „Зорница“ пък са снабдени с помагалата и малчуганите работят с тях.

Както е известно, през септември парламентът одобри задължителна предучилищна подготовка за 5-годишните деца. До две години общините трябва да създадат необходимите условия за прилагането на промяната. Така на практика забавачката за 5-годишните става задължителна от 2012 г.

СМ