12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Специално заседание на Министерския съвет нищи случая

Незаконните  постройки в т. нар. митничарско село край яз. Ивайловград ще бъдат съборени. Това решение е взето на заседание на Министерския съвет в сряда по предложение на премиера Бойко Борисов. Собственици на имотите са бизнесмени от Свиленград, Любимец, Пловдив, София, бивши и още действащи митничари и служители на „Пътни такси и разрешителни“, местни управници и общински служители и др. Години наред на гостоприемството им са се радвали влиятелни политици от всички партии в България, магистрати и прочее.

Стартираме процедура по издаването на заповеди за премахването на незаконните постройки, съгласно Закона за устройство на територията, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той гарантира, че каквито и актове за търпимост да имат тези имоти, колкото и да обжалват събарянето им техните собственици, правителството е решено да защитава законността.

Държавата има воля да се справи с хора, които се разхождат с куфарчетата и си мислят, че могат да си купуват институции, хора, които могат да бъдат толкова арогантни, че да строят върху държавна земя частни къщи, цитира Плевнелиев думите на премиера Борисов на правителственото заседание.

До радикалната мярка се стигна, след като национални медии „откриха“ култовото селище, а „хвърковатата чета“ на данъчните го облетя със специално нает правителствен хеликоптер. Тогава стана ясно, че 45 вили са построени в сервитутната зона на язовира, т. е. незаконно.

След инспекцията на НАП от въздуха,

проверки започнаха и областният управител, и окръжната прокуратура,

която се самосезира. В следващите 2-3 дни трябва да станат ясни точните насоки на разследването, заяви наблюдаващият прокурор по случая Елена Катранджиева. „Целта ни ще бъде да проверим има ли служители на областна администрация или община Любимец, дали разрешение за незаконно строителство. Ще установим и как евентуално незаконни постройки са свързани с мрежата на ВиК", допълни тя. Прокурорката уточни, че не помни Окръжна прокуратура да е правила други проверки на това селище. На място се струпаха и екипи от по-големите национални телевизии, вестници, радиа. После събитието бе челна новина във всички централни емисии на новините, като камерите показваха постройките, високите огради, уплашени от „вниманието пазачи“ и кротко пасящи си сърнички и лопатари в дворовете на вилите. За най-голямото и луксозно имение – това на пловдивския бизнесмен Румен Атанасов, с прякор Козела, което се намира срещу Ставри Димитрово, още в самото начало на кампанията се каза, че е законно. Журналисти не пропуснаха да отбележат, че всяка година той зарибява язовира за своя сметка.

За проблема "Ставри Димитрово"

вината е на община Любимец,

която не е уведомила компетентните органи за незаконните постройки, каза областният управител Румен Данев. В края на юни той получил сигнал от Агенцията по рибарство и аквакултури в Хасково за наличието на фургони на територията на селата Малки Воден и Бориславци. Тогава изпратил представители на РИОСВ и Басейнова дирекция и, след като получил становищата им, по тяхно предложение съставил областна междуведомствена комисия, която да извърши цялостна проверка. След като гръмна скандалът с митничарското селище обаче, към състава на комисията се присъединили и представители на РДНСК, НЕК и "В и К", които проверяват законността на обектите и как са свързани вилите с ток и вода.

По повод обвиненията на областния управител кметът на Любимец Янко Кючуков заяви, че местната администрация няма вина, защото незаконните постройки се намирали върху земя, собственост на НЕК. От компанията обаче категорично отрекоха да са собственици на земите, върху които е построено незаконното селище. Оттам допълниха, че тяхна е само язовирната стена и ВЕЦ-ът, намиращ се под нея.

Още на 16 април 2007 г от НЕК са сезирали тогавашния областен управител на Хасково - Райна Йовчева, и Ана Джурова, началник на РДНСК за незаконосъобразни строежи в заливаемата зона край язовир Ивайловград, уточниха още служители от пресцентъра на НЕК. По думите им отговор от известените институции не е последвал.

Проверка на селището е правена още през 1999 г. На място да инспектира дошла лично Светлана Гебрева, зам.-шеф на Дирекцията за национален строителен контрол. Проверката констатира това, което е ясно и днес – е мнението на кмета на Любимец Янко Кючуков. -

45 от постройките в Ставри Димитрово са незаконни.

Или по-точно е да се каже, че не са узаконени. През 2000 г. в резултат от проверките на ДНСК се предприе една инициатива по приемането на нов кадастрален план за района на Ставри Димитрово. Дори се коментираше промяна на кота "най-високи води" на яз. "Ивайловград". Защото най-луксозните и скъпи вили в селището са построени именно в тази кота. И не подлежат на узаконяване. Всичко това обаче замря и остана само като коментар. Реални действия не последваха след проверките, доколкото ми е известно.

Общо 86 имота от Ставри Димитрово са декларирани в община Любимец. Повечето са от преотреден терен, който общината е продала на свиленградския бизнесмен Христо Янев, каза кметът. Янев купил 200 декара до Ставри Димитрово и ги парцелирал на по-малки имоти. Идеята била там да се построят къщички, които да бъдат продавани на англичани предимно. Намеренията на инвеститора, за които „Старият мост“ писа, не са реализирани.

Въздушните акции на НАП

отвличат вниманието на обществото

от новосформирания кръг на Богоизбраните или Апостолите, които усвояват милиарди от контрабанда. За разлика от някогашните кръгове, като Орион или Юпитер, този на Апостолите е силно стеснен и само богоизбраните са допуснати в него - това заяви бившият шеф на митниците Емил Димитров – Ревизоро. - Кръгът на Апостолите е естествено образувание за родните митници. Със смяната на властта се подменят и хората, които въртят контрабандата и печелят милиарди от сенчестата си дейност. Българската държава винаги е покровителствала нелегалната търговия по границите си, още от времето на социализма. По онова време обаче по- голямата част от парите се е инвестирала в държавни инициативи, а сега се усвоява от частни лица и няма начин да се разпределят надолу по веригата, твърди Ревизоро.

Вместо да се събарят вилите,

сираци и изоставени старци да бъдат настанени

в незаконно построените палати край Ивайловград, които да се превърнат в социални домове на надеждата, предложи  фолкпевецът Азис. Той настоява сградите край бреговете на язовира да не се рушат, а в тях да се доизградят рехабилитационни центрове, спортни зали, да има корпус за умствено изостанали деца. Тези прекрасни къщи на митничари, които видях от репортажите по телевизията, заснети от хеликоптер край Ивайловград, нека станат селище на надеждата – каза той. - Не може да ги съборят, нямат право. Нека се превърнат в социални домове.

Идеята на Азис обаче не може да се реализира. Едно, че вилите, както твърди правителството, не могат да бъдат узаконени, друго – че никой няма да поеме отговорността деца или възрастни да бъдат настанени край брега при риска да се удавят от някоя голяма приливна вълна.

СМ