25
Вт, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Временно изпълняващ длъжността кмет на с. Мезек ще избира общинският съвет в Свиленград на предстоящото си заседание на 28 октомври. Това се налага, понеже Общинската избирателна комисия /ОИК/ прекрати правомощията на досегашната селска управничка Цонка Димитрова поради установен от съда конфликт на интереси. По закон, ако до следващите редовни местни избори остава по-малко от година, не се произвеждат частични, а местният парламент назначава временно изпълняващ длъжността.

Както „Старият мост“ писа, Върховният административен съд /ВАС/ постанови категорично, че  Цонка Димитрова е нарушила Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, като е организирала общоселско събрание в полза на частния интерес на съпруга си Костадин Димитров. В съответствие с решението на висшите магистрати ОИК предсрочно прекрати правомощията й с протокол от 30 август. Димитрова обаче обжалва пред административния съд в хасково, но делото е висящо и ненасрочено. Няма и постановено спиране на изпълнението на решението на ВАС. Предходно протоколно решение на ОИК също е обжалвано от нея, но производството е прекратено с определение, влязло в сила на 20 октомври.

На заседанието в четвъртък всеки общински съветник може да предложи своя номинация за

кмет на с. Мезек. Ако обаче никоя от кандидатурите не събере необходимото мнозинство, положението ще остане „висящо“ и ще се наложи насрочването на нов избор в пленарната зала.

СМ