14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Един прострелян обикновен мишелов е намерен от Пламен Арсов /експерт по миграцията на птицити/ до моста на Телки дере, южно от с. Михалич, на 3 октомври т. г. Вероятно птицата е убита седмица по-рано, тъй като са намерени само прояденият труп, двете крила, опашка и един крак. А същото място по време на разрешения лов на прелетни птици многократно сме наблюдавали ловци, които чакат от засада прелитащи птици.

Местните ловци се кълнат, че от тяхната дружинка никой не би посегнал на мишелов. Но фактът си е факт! Намерена е птица, простреляна със сачми. Прехвърлянето на отговорността към гостуващите гръцки ловци, практикуващи ловен туризъм, отпада, тъй като на мястото на престъплението открихме гилзи от ловни патрони, продавани в български магазини. Освен това гръцките ловци, съгласно правилника, се придружават от служители на горските стопанства.

Какво ни задължава да информираме обществеността в случая? Важно е да се подчертае, че птицата не е убита с цел да се препарира и да привлича клиенти в някое заведение, а е оставена на мястото, където е отстреляна. Освен това, там са и двете гилзи, с които е убита. Логично е да се заключи, че това е стрелба по летяща мишена.

Обикновеният мишелов е вид, защитен от Закона и засега поне не е застрашен от изчезване. Но в същата посока, по която е летял злополучният мишелов, много често е установен да лети и световнозастрашеният от изчезване царски орел. От този рядък вид в България има около 20 двойки, 7 от тях са в Сакар...

Далеч сме от мисълта, че правозащитните институции ще се самосезират от този сигнал на фона на тяхната претрупаност с проблеми. Ето защо, ние от Българското дружество за защита на птиците сме морално задължени да работим за промяна на ловното законодателство с цел природозащитниците да придобият право на наблюдатели при лов на птици на територията на дружинки с констатирани нарушения, както и на тези, които предоставят ловни полета на чуждестранни ловци.

ст. н. с., д-р Цено Петров