Общество
Инструменти
Шрифт

С пари по ФАР изградили пътя до селището

Т. нар. митничарско село Ставри Димитрово опустя. Собствениците на вили в чашката на язовира са си вдигнали багажа. От къщите е изнесено всичко, което може да се пренесе – мебели, покъщнина, оборудване, черна и бяла техника, лодки и прочее. Това стана, след като новинари и данъчни „откриха“ съществуващото десетилетия вилно селище, хеликоптер засне от въздуха постройките край яз. Ивайловград и НАП, областната управа, данъчните, ДНСК, прокуратурата започнаха проверки.

119 констативни протокола са съставили служителите на РДНСК след комплексната проверката, назначена от губернатора. 83 от тях са за премахване на незаконни постройки, а 36 - за забрана за ползване, съобщи областният управител Румен Данев на нарочна пресконференция. Съгласно нормативната уредба заповедите са поставени на оградите на имотите и са адресирани до неизвестни нарушители. Те могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок. Някои от собствениците на къщи заявиха, че вече са подали жалби в съда.
Захранването с ток и вода в така нареченото митничарско селище на брега на язовир Ивайловград е ставало по странен начин, каза Румен Данев.

В Ставри Димитрово имало само един водомер и три частни трафопоста, коментира той.

Всъщност в минтничарското селище има близо 30 партиди на ВиК, съобщи началникът на ВиК - Хасково Петко Стойчев. Действително в началото е имало само един законен водомер, но през 2005 година водното дружество е извършило проверка и е констатирало, че ползващите вода са много. Тогава те са били глобени с по 980 лева и партидите им са били узаконени. Така от 5 години насам близо 30 законни абоната са си плащали редовно 4 000 кубика вода месечно. От EVN пък заявиха, че още по време на съществуването на с. Ставри Димитрово е изграден трафопост за захранване на селото с електроенергия. В течение на годините в района са изградени други 4 трафопоста, които не са собственост на EVN и не се обслужват дружеството. Към момента компанията има в района 19 клиенти, като 12 oт тях са свързани с трафопоста, собственост на дружеството. Останалите 7 са присъединени към другите трафопостове. Индивидуалната консумация на всички  се отчита и фактурира.

През 2000 година тогавашният министър на регионалното развитие Евгени Чачев е издал заповед за обявяването на Ставри Димитрово за ваканционно селище. На тази база община Любимец е изготвила кадастрален план, в който са описани всички сгради. Той обаче така и не е бил одобрен.
Между 6 и 8 са законните постройки в Ставри Димитрово според данни от община Любимец, отбеляза още Данев. “Все още е рано да се каже кой имот е законен и кой не. Защото е видимо, че в чашката на язовира има строителство, но най-напред трябва да се установи заливната зона. Единствената компетентна служба за фиксиране на заливната кота е „Басейнова дирекция” Пловдив”, каза областният управител и допълни: “Докато тази кота не бъде уточнена, ние няма как да кажем кой от построените край брега имоти попада в абсолютно забранената за строителство зона”.

Покрай проверките стана ясно, че пътят до т. нар. митничарско село е ремонтиран със средства от програмата ФАР -Трансгранично сътрудничество. Проектът на стойност 116 981,94 евро е спечелен от близката до БСП неправителствена организация „Информационен център за развитие на община Димитровград" през декември 2007 г. Той е за "развитие на екотуристическата дестинация язовир "Ивайловград" и за "ремонт на съществуващ път и изграждане на място за отдих".

СМ