23
Вт, Юли
35 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Музикалната проява ще се проведе в Копривщица на 5,6 и 7 август

32 състава и индивидуални изпълнители ще представят Хасковска област на Националния събор на народното творчество в Копривщица 2022, който ще се проведе на 5, 6 и 7 август . Сред тях са певци от Левка и Малко градище.

Фолклорната група при НЧ „ Отец Паисий – 1925“ в Левка ще изпълни хоро на песен.

Певческата група за автентичен фолклор при НЧ "Св. Св. Кирил и Методий" в Малко градище е включила в репертоара си "Гради мома висок чардак","Дельо на Дафа думаше" и други песни и пеени хора. Индивидуален изпълнител от Малко Градище е и Трифон Трендафилов.

275-те изпълнители от Хасковска област са селектирани от комисия с участието на доц. д-р Радка Братанова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН- водеща национална научна институция в тази сфера.

Националният събор в Копривщица се организира от Министерството на културата и Община Копривщица. От 2016 г. прочутият и извън страната събор е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Той се провежда на всеки 5 години. Последното издание трябваше да бъде през 2020 г., но бе отложено заради пандемията.

Съборът ще се проведе на 9 сцени в местността Войводенец и 2 допълнителни в Копривщица.

СМ