21
Вт, Май
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Ретроспективен преглед на творчеството на именитата българска режисьорка Бинка Желязкова /1923-2011/ ще бъде направен на Филмовия фестивал в Ла Рошел, Франция.

Партньори на събитието са Българският културен институт в Париж, Фестивалът „Уикенд на Изток“ в Париж и Българската национална филмотека. 50-то юбилейно издание на авторитетния фестивал, който ще продължи до 10 юли, се откри на 1-ви юли. Първата вечер в 20:15 ч. местно време бе показан филмът „А бяхме млади“. Предвидена е и кръгла маса, посветена на творчеството на Бинка Желязкова, което във Франция се представя за първи път.

Бинка Желязкова е родена в Свиленград. Завършва Държавното висше театрално училище в София през 1951 г. След дипломирането си започва работа като асистент-режисьор във филмова студия „Бояна“. Първият ѝ филм е „Животът си тече тихо...“ е заснет съвместно със съпруга ѝ сценариста Христо Ганев.

В края на 1950-те г. тя е една от малкото жени режисьорки в света, снимащи игрално кино. „ А бяхме млади“е сниман през 1961 г. В ролите са звездите на българското кино Димитър Буйнозов , Румяна Карабелова, Людмила Чешмеджиева, Георги Георгиев – Гец, Емилия Радева , Анани Явашев. Лентата е награждавана на редица филмови фестивали у нас и в чужбина.

Приживе Бинка Желязкова е наградена от Министерството на културата за цялостен принос в българското кино. През 1996 г. е обявена за лице на киното в Източна Европа. През 2010 г. е обявена за почетен гражданин на Свиленград.

СМ