18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Цеца Владимирова учи „Хуманна медицина“ в „Проф. д-р Асен Златаров“- Бургас

Наша студентка от ромски произход е одобрена за европейска стипендия. Цеца Владимирова се обучава в университет „Проф. д-р Асен Златаров“- Бургас. Тя е първа година в специалност „Хуманна медицина“.

Финансирането по програмата „Подкрепа за студенти от ромски произход, изучаващи здравни специалности“ се реализира от Фондация „Тръст за социална алтернатива“ в рамките на Фонд „Активни граждани България“ по Финансовия Механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Според условията право на финансова помощ по програмата имат студенти, които са български граждани и открито заявяват своя ромски произход. През академичната 2019/2020 година те трябва да са студенти в програма на акредитирано висше училище в България за получаване на магистърска или бакалавърска степен в една от допустимите специалности: медицина, дентална медицина, фармация, медицинска сестра и акушерка, медицински лаборант, помощник-фармацевт, рехабилитатор, рентгенов лаборант, зъботехник, логопед, кинезитерапевт, гериатрични грижи. Участниците в програмата получават финансова подкрепа под формата на стипендии за период от една академична година.

Тази година за финансиране са кандидатствали над 40 студенти, като 27 от тях са одобрени. Сред тях е и Цеца Владимирова. Тя се нареди сред победителите след като премина успешно и двата кръга – по точки и интервю. Стипендията, която ще получи е около 2 500 евро, като сумата покрива таксата ѝ за обучение, разходите за учебници и част от месечния ѝ наем. Освен това на Цеца е осигурен и ментор, който да ѝ помага в обучението.

Впрочем, свиленградчанката завърши СУ „Д-р Петър Берон“ с отличен през 2019 г. Пълни шестици има по биология и химия. Спомням си, че в 8-и клас бе единствената ни ученичка без нито едно отсъствие, независимо дали извинено, или неизвинено, сподели директорът на школото Мариан Боянов.

Красивата ромка от малка мечтае да учи медицина. В Стара Загора на второ класиране влезе в специалностите „Медицински лаборант“ и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“. В Бургас я приемат още от първия път, след като по биология изкара 4,46, а по химия – 5. Дадох всичко от себе си, тъй като приемът в тази специалност е изключително труден, сподели Цеца. „И тъкмо, когато бях на път да се отчая, че няма да се случат нещата, научих, че една моя мечта се е сбъднала. Аз бях една от малкото приети да учат „Медицина“ на първо класиране в „Проф. д-р Асен Златаров“- Бургас. През първата година от следването си научава за медицинската стипендия за ромски ученици, подава документи и получава одобрение.

СМ