Общество
Инструменти
Шрифт

Резултатите от двадесет и деветте проби за коронавирус на медицински персонал и пациенти от МБАЛ Свиленград взети на 4 май са отрицателни, съобщиха тази сутрин от областната администрация. Както вчера съобщихме, на 27 медици и 2-ма пациенти в общинската  болницата по спешност бяха взети проби за КОВИД - 19. За радост, изследванията не са дали положителен резултат.

От взетите дванадесет проби за коронавирусна инфекция на територията на област Хасково на 3 май, изследвани са единадесет. Седем от пробите са дали отрицателен резултат и четири - положителен.

Позитивни за коронаворусна инфекция са двете жени от община Хасково на 41 и 42 години, завърнали се от Нидерналндия, за които по техни данни са били изследвани и потвърдени с PCR-тест още там. Жените са в добро общо състояние, но въпреки това са консултирани от инфекционист в хасковската болница. След поредица неуспешни опити да бъде установен шофьорът на таксито, докарало ги от София, стана ясно, че те през цялото време са заблуждавали властите и от столицата до дома си са се прибрали с автобус, който е тръгнал в петък следобед и е стигнал в Хасково привечер. Установяват се контактните лица.

Третата положителна проба е на 67-годишна жена също от община Хасково. Тя е пътувала в другия полет, завърнал се от Нидерландия на 1 май, в който е пътувало и семейството оставено за лечение в София. Жената е без симптоми и е поставена под 28-дневна домашна карантина.

Последната положителна проба е на 16-годишното момиче, дъщеря на 39-годишната жена, хоспитализирана заедно със сина си в МБАЛ Хасково. До сега тя има един отрицателен тест, но по преценка на здравните служби и е взета втора проба, която е положителна. На момичето е наложена още 28-дневна карантина. Тя е без оплаквания и остава за лечение в дома си.

Очакват се резултатите и на останалите лица, тествани за коронавирусна инфекция.