Общество
Инструменти
Шрифт

След отмяната на част от мерките срещу разпространение на коронавирус някои от заведенията в Свиленград, които имат лятна градина или тераса, отвориха врати на 6-и май. Други обаче засега се въздържат, тъй като при изискваното разстояние от 1, 5 м ще могат да се поставят твърде малко маси и в крайна сметка приходите от тях няма да бъдат достатъчни да покриват разходите.

С отварянето на заведенията Българската агенция по безопасност на храните започва масови проверки в ресторантите и заведенията за спазване на противоепидемичните мерки. Трите най-важни изисквания, които всеки собственик трябва да изпълни, са дистанция, лични предпазни средства и хигиена.

Едни от първите, отворили врати отново, са собствениците на пицария „Верди“, където деца отпразнуваха рожден ден. Пицарията разполага с голяма градина и тераса с общ капацитет 100 места. Още предишния ден те почистиха заведението, терасата, градинката и направиха пълна дезинфекция. „Изпълнили сме всички санитарни изисквания, освен това предлагаме и обновено меню“, споделиха от пицарията пред „Старият мост“.

„Засега отваряме само кафенето на бензиностанция „Евроойл“ и лоби бара в „Романтика“ - каза известният тукашен бизнесмен Павлин Паришев. - Ще изчакам още седмица – две за ресторант „Парка“ – границата е затворена, пък и още е студено за навън. Пък и не си заслужава разходите за толкова малко маси, само тока за хладилниците няма да можем да платим със заработеното.“

Официално от 6-и май е разрешено и индивидуалното спортуване на открито при спазване на дистанция от 2,5 метра. Започват тренировки свиленградските състезатели в индивидуалните спортове като тенис и колоездене. Колективните няма как на този етап да бъдат възстановени. СМ