28
Сря, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Петиция „Да спасим дърветата в Свиленград“ тръгна на 5 май. Тя е публикувана в Интернет от Деница Николова. Конкретният повод е започнатото озеленяване на парк „Сухата река“, но исканията да се пазят многогодишните дървета са общи за целия град, споделя инициаторката.

Ето какво пише в петицията, която ще бъде внесена в ОбА-Свиленград:

„С тази петиция изискваме практиката на изсичане и „обезглавяване“ (премахването на короните) на многогодишни дървета незабавно да спре. Заместването на многогодишни дървета с млади фиданки е абсолютно неприемливо за гражданите на Свиленград. Ако въобще оцелеят, на младите дръвчета ще им са необходими години, за да стигнат коронния обем на отсеченото дърво. При температури от 35 градуса и повече в продължение на месеци е безумие в града да няма големи дървета, които да хвърлят сянка и да блокират радиационното излъчване преди да е достигнало до асфалта и бетона, които от своя страна се нагряват през деня и излъчват топлина до късно през нощта. Дърветата не само охлаждат, но пречистват въздуха и красят градската среда. С нашите подписи ние, гражданите на Свиленград, настояваме да се пазят многогодишните дървета (да се прекрати изсичането им и отстраняването на повече от 20 % от живите клони) и да се засили засаждането на нови, допълнителни дръвчета. Настояваме тези искания да се спазват при започнатото озеленяване на парк „Сухата река“. Събран е снимков материал от парка преди озеленяването. Всяко отсечено/ окастрено дърво ще бъде докладвано в РИОСВ-ХАСКОВО“.

Петицията може да видите и подкрепите тук: https://www.peticiq.com/265528?fbclid=IwAR3eBJINgIPhlSO4wmDYIIafzcGCulTC5CM3BtBAcjNKqcLG5yK91kFEBi8

СМ