18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Недялка Кабаиванова сезира прокуратурата, настоява за проверка на действително кастрирани и маркирани бездомни кучета

В последно време зачестяват отравянията на домашни, дворни кучета в община Свиленград. Само за последните три седмици 8 домашни любимци са били умъртвени от неизвестни извършители. Собствениците им са възмутени от отношението към животните и са притеснени, че може да пострадат и хора.

Преди няколко дни в с. Димитровче злосторник е подхвърлил отрова на куче. Стопанинът веднага се обадил на 112 и пристигнали от Хасково от полицията и ветеринарната служба, както се изисква по закон. Отделно за същия период има други 7 случая на отровени псета – 6 в Свиленград и 1 – в Капитан Андреево. На косъм от смъртта пък се размина каракачанката Роко, собственост на сем. Нашкови от Капитан Андреево. Той бил отровен от зложелател и в продължение на седмица бил поставен на системи. Сега състоянието му бавно се подобрява. Умишленото причиняване на смърт на животни е подсъдимо. Друг е въпросът, че е много трудно да се открие кой и по какъв начин е извършил деянието. Така е станало и в с. Генералово преди 4 – 5 месеца: стопанинът на отровено куче сигнализирал в полицията, но до разкриване на престъпника не се стигнало.

Недялка Кабаиванова пък сезира прокуратурата за нехуманно отношение към бездомните кучета и неправомерно изразходване на средства от страна на Община Свиленград. От 2017 г. тя води преписки с местната администрация, с районната, окръжната и върховната касационна прокуратури, писала е и до Обвинител № 1 в България Сотир Цацаров. Кабаиванова е убедена, че вписаните в общинския регистър като третирани бездомни четириноги /кастрация, обезпаразитяване и ваксинация против бяс на практика не съществуват., а е платено за това. По закон животните трябва да бъдат върнати по местообитание след обработката. Такива кучета на описаните в регистъра улици обаче нямало. Впрочем, и други свиленградчани твърдят, че не са виждали по улиците бездомно куче с марка. Върховната касационна прокуратура е разпоредила проверка по случая съгласно регистъра на Община Свиленград по местообитание, външни белези и номер на маркировката в присъствието на жалбоподателката и представители на организацията за защита на животните. След проверка, но не по исканите критерии, РП – Свиленград отказва с постановление от 6 март т. г. да образува досъдебно производство поради липса на престъпление от общ характер. Кабаиванова обаче обжалва постановлението пред Окръжна прокуратура. Според регистъра за 2017 г. общо 24 са безстопанствените кучета в общината, а домашните – 297.

СМ