14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На събрание във вторник свиленградските адвокати изразиха единодушно становище да прекратят отчисленията от членски внос за Висшия адвокатски съвет /ВАС/. Бойкотът им е вследствие на надигналата се вълна от протести на гилдията в страната срещу новите, по-високи вноски, които трябва да плащат.

Досега адвокатите са внасяли 25 лева, от които 10 лв. за адвокатската колегия и 15 лв. за ВАС. От София обаче решили да вдигнат размера си от 15 на 25 лева. Това отприщило негодуванието. „Ние не знаем за какво се използват тези средства, съществува пълна непрозрачност за разходването им, заяви местен адвокат на събранието. Според негови колеги членове на ВАС си купували скъпи айфони, често ходели в командировки в страната и чужбина, ползвали луксозни автомобили и ред други екстри, дори спонсорирали конкурси за красота и спортни прояви.

Ще плащаме само членски внос за нуждите на адвокатската ни колегия, категорични са тукашните адвокати. Освен Хасковската адвокатска колегия, която е един от инициаторите на протеста в страната, категорични становища срещу решението на ВАС са изразили и в Смолян, Кърджали, Пловдив и др.

СМ

Снимката е илюстративна