19
Пет, Апр
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Свиленград домакин на първото практическо обучение на специалисти от България, Турция и Гърция

Трансгранична ветеринарна зона, включваща Свиленградска община, Одрински вилает и част от област Еврос в Гърция е създадена наскоро. Това стана ясно по време на практическо обучение и обмяна на опит за особено опасните болести по животните между представители на трите страни, провеждащо се в Свиленград от 13 до 16 март т. г.

THRACE - зоната е първата по своя характер и с изключително важно стопанско значение. В нея ще има засилени мерки за контрол за бързото откриване на заболявания по животните, най-вече шап, ще се вземат извънредни проби, периодично фермите ще бъдат посещавани от специалисти и др. Тя е вследствие на съвместните усилия на Европейската комисия и Международната организация за прехрана и земеделие/ FAO/ за борба срещу шапа в световен мащаб.

Във връзка с това Свиленград стана домакин на първото практическо обучение на представители от България, Гърция и Турция . Съвместната инициатива е на Българската агенция по безопасност на храните/ БАБХ/ и Международната организация по прехрана и земеделие. В продължение на 4 дни в хотел „Хестея“ 20 ветеринарни лекари, икономисти, IT- специалисти от трите страни слушат лектори от Италия, Испания, Австралия и обменят опит. В четвъртък участниците щe посетят ферми в шест свиленградски села – Пъстрогор, Костур, Младиново, Левка, Мустрак и Студена. Там те ще се запознаят с условията на работа и ще проведат практическо обучение по симулативни заболявания на животните.

Гостите изразиха задоволството си от семинара, заяви д-р Мариян Кръстев, началник на Общинската ветеринарна лечебница в Свиленград, своеобразен домакин на проявата. Освен от обучението, те споделиха, че са възхитени и от предоставените им условия в хотел „Хестея“ и чудесната храна в ресторанта, подчерта д-р Кръстев.