03
Съб, Дек
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Само от началото на тази година са установени 8 случая на неправомерно присъединяване към мрежата

Голям ръст на кражбите на ток отчитат от РПУ Свиленград. Само от началото на 2018 г. досега са установени 8 случая на неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа. За цялата минала година те се броят на пръстите на едната ръка.

Последният случай е от тази седмица. Незаконното потребление на ел. енергия е констатирано в с. Мезек. Служителите на ЕВН са установили в частен дом неправомерно прикачане към мрежата чрез метален шунт пред електромера. Останалите 7 случая са в Свиленград. По всичките разкрити кражби са образувани досъдебни производства.

На територията, обслужвана от Клиентски център Свиленград (районите на общини Свиленград, Любимец, както и Ивайловград) за 2017 г. са регистрирани 318 900 kWh кражби на електроенергия за 40,3 хил. лв. Извършени са 546 проверки като са установени 46 случая на неправомерна консумация на електроенергия (битови и стопански), съобщиха за „Старият мост“ от ЕВН. От дружеството посочват, че разкриваемостта е нараснала след реализиран проект от „Електроразпределение Юг“ – през 2017 г. за всички клиенти в гр. Свиленград са монтирани нови електромери с дистанционен отчет – общо над 10 500 дистанционни електромера. Новата система  включва и монтирани електромери в трафопостове, посредством които се осъществява контрол на консумираната енергия. Чрез новата система се получавал сигнал при всеки опит за манипулация или външна намеса върху измервателния уред.

Изнасянето на новите електромери извън домовете на потребителите, по улиците, с дистанционен отчет обаче е нож с две остриета. Трудно може да се установи кой всъщност е манипулирал уреда, било посредством дистанционно, било по друг начин. Именно затова при образуваните дознания за поставяне на мостов проводник разследването се води срещу неизвестен извършител. Трябва да се докаже кой е извършил деянието, иначе делото остава висящо, обясниха от прокуратурата.

Най-чести методи за опити за кражба са опити за въздействие върху измервателния уред чрез някакво устройство. При установена манипулация електромерът се демонтира и се изпраща за проверка в Българския институт по метрология като независим орган. При рецидив от ЕВН задължително уведомяват органите на полицията.

Много е важно да се отбележи, че при кражба на електроенергия дружеството губи ресурс, който може да използва за подобрение на своите услуги. Така вместо да инвестира в подобряване на инфраструктурата и клиентското обслужване, дружеството използва част от своя ресурс за борба с манипулациите на електромери, коментираха от електроразпределителното дружество. В ЕВН няма данни колко са осъдените лица от Свиленград и Любимец.

СМ