20
Нед, Окт
11 Нови статии

Местни избори 2019
Инструменти
Шрифт

След като миналата седмица екип на bTV прояви интерес към изборите в Свиленград и трима кандидати, сред които и Милко Калайджиев, на международния ден на архитекта столичното издание fakti.bg излезе с пространно интервю с арх. Карчев. В него той разказва малко известни подробности за работата си в София и тук, в общинската администрация.

Оказва се, че главният ни архитект има зад гърба си редица национално значими проекти, сред които спасяването на Военния клуб от срутване. Карчев лично е ръководил ремонта преди 10 години, още като млад студент.

„Довериха ми се. Нямаше друго адекватно предложение и ми дадоха свободата да действам. Оттам насетне беше въпрос на голяма прецизност. В началото правех всичко сам, защото нямах доверие на никого. Беше много трудно за всички, но теорията ми се доказа и спасихме Военния клуб“, споделя той.

В Свиленград вече се знае, че Карчев е работил по реставрирането на Стария мост и изграждането на спортната зала, но в материала той разказва още, че е оборудвал сградата на общинската администрация с модерна фотоволтаична система, която ползва слънчева енергия, за да захранва и затоплянето, и охлаждането на помещенията. За нея не са похарчени нито лев държавни или общински средства, а разходите за електричество са намалели осезаемо.

„Беше изключително трудно и голямо предизвикателство за мен дори чисто в човешки план да го реализирам заради огромната отговорности и множеството тежки законови процедури, изисквания и ограничения. И все пак всичката тежка работа и поети рискове си заслужаваха. Превърнахме се в първата енергийно независима Община в България“, разкрива главният архитект пред изданието.

Арх. Анастас Карчев е един от осемте кандидати за кмет, които се борят за доверието на свиленградчани на изборите на 27 октомври. Мотото на кампанията му е „Свиленград е проектът на живота ми“. В интервюто за fakti.bg той посочва, че не може да остави града в ръцете на случаен човек, защото това ще означава не само всички проекти, по които е работил, да пропаднат, но и вече реализираното да не се поддържа и да се занемари.

„Хората в Свиленград много добре помнят какъв беше градът при някои управници и как живяхме само допреди 15 години. Аз не искам това време да се връща и ще направя всичко, за да не гледаме повече назад, а само напред“, категоричен е арх. Карчев.

Сходни